Tijdens de controleactie bleken de vijf chauffeurs illegaal in Nederland aan het werk te zijn. Zij sliepen in de cabine van de vrachtwagen of in de garage van het transportbedrijf, terwijl dit verboden is.

De eerste inspecties vonden in Bulgarije plaats. Meteen daarna is in Nederland gecontroleerd. De ILT heeft verder vastgesteld dat drie tachografen niet gekeurd waren. Hiervoor wordt een boete opgelegd. Daarnaast zal de ILT proces-verbaal opmaken voor het rijden zonder vergunning en het plegen van valsheid in geschrifte. Voor het rijden zonder vergunning is ook een dwangsom opgelegd om te voorkomen dat dit bedrijf nog gaat rijden zonder de benodigde vergunning.

Arbeidstijden

De Arbeidsinspectie doet samen met de ILT nader onderzoek naar de lonen en de arbeidstijden van de vrachtwagenchauffeurs.

Volgens de inspectiediensten is de transportonderneming in Bulgarije vermoedelijk een brievenbusfirma en vindt de organisatie en aansturing vanuit Nederland plaats. Deze constructie wordt mogelijk gebruikt om het Nederlandse minimumloon en de afdracht van sociale premies te ontduiken. De inspectie doet hiernaar nog onderzoek.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement