Het binnenlandse wegtransport ziet volgend jaar een groei van 0,7%, terwijl de markt voor internationaal vervoer nog met 2,1% in omvang toeneemt, heeft TI becijferd. Voor dit jaar kwam de analist eerder nog tot een groei van bijna 5%.

Vooral de hoge inflatie maakt dat de vraag naar wegtransport minder snel toeneemt. Consumenten zullen in heel 2023 nog de hand op de knip blijven houden terwijl grote delen van Europa in een recessie glijden.

Oost-Europa

Oost-Europa doet het daarbij beter dan veel West-Europese landen, stelt TI. Duitsland (+0,6%), Italië (+0,3%) en het VK (+0,3%) horen bij de slechts presterende markten. Voor Zweden voorziet de transportanalist zelfs een krimp van 0,5%.

Ierland (+5,2%), Kroatië (+4,2%), Roemenië (+3,8%) en Bulgarije (+3,5%) doen het juist relatief goed.

Voor de periode tot aan 2026 verwacht TI een groei van 2,4%. De Europese transportmarkt komt dan uit op een omvang van ruim 420 miljard euro. Die toename komt vooral voor rekening van het internationale transport. TI tekent wel aan dat de voorspellingen voor de langere termijn erg onzeker zijn. Zo is de impact van de oorlog in Oekraïne voor de komende jaren moeilijk te voorspellen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement