‘Criminelen zetten regelmatig kopieën van onze website op, om zo (potentiële) klanten te verleiden hun gegevens af te staan of valse facturen te voldoen’, aldus de waarschuwing op de site.

Voor zover bekend is er nog niemand gedupeerd door deze vorm van internetcriminaliteit. Wel zegt een woordvoerder minimaal één geval te kennen waarin blijkt dat daadwerkelijk om betaling werd gevraagd. Volgens hem zijn de valse websites vrijwel een exacte kopie van de echte website en zijn ze daarvan nauwelijks te onderscheiden.

Bijna zelfde URL’s

Daarnaast gebruiken internetcriminelen regelmatig URL’s die sterk lijken op die van het Havenbedrijf, aldus de havenbeheerder. Die raadt relaties daarom aan om het adres, www.portofrotterdam.com, goed te controleren en voorzichtig te zijn met e-mails of andere kanalen die naar de site verwijzen.

Nepsites kunnen gemeld worden bij: security@portofrotterdam.com

Bekijk hieronder een voorbeeld van een nepsite, naast de echte site van Havenbedrijf Rotterdam.