De havengelden zorgden voor 43 miljoen euro omzet (+9%) en de uitgifte van gronden lieten een stijging zien van 6% naar 47 miljoen euro. Dat meldt het nieuwe havenbedrijf bij de presentatie van de eerste jaarcijfers over 2018.

De operationele kosten bleven vorig jaar onder controle en bedroegen in totaal 50 miljoen euro. De kosten lagen daarbij 2% onder die van de twee afzonderlijke havenbedrijven samen in 2017. ‘Dit ondanks een toename met 1,7 miljoen euro voor onderhoud en beheer van de infrastructuur tot een totaal van 10,9 miljoen.’ De directie van North Sea Port schrijft de lagere kosten vooral toe aan de eerste synergie-effecten van de fusie tussen de zeehavens.

Thermphos

Het bedrijfsresultaat kende een positieve ontwikkeling en liet een stijging van 8% zien naar 54,8 miljoen euro. Uit de operationele cashflow van ruim 37 miljoen euro konden verder de afgesproken bijdragen aan de sanering van het Thermphos-terrein en de Nieuwe Sluis Terneuzen volledig worden gefinancierd, stelt de directie.

Met name investeringen in infrastructuur zorgden voor een licht negatieve cashflow van 4,6 miljoen euro. North Sea Port verwacht verder dat de grondomzet samen met de inkomsten gestaag zal stijgen door meer concessies, erfpacht en een groeiende goederenoverslag. Dit vooruitzicht stemt de directie van het havenbedrijf optimistisch over de verdere ontwikkeling van het havengebied.

De eerste maanden van het nieuwe boekjaar 2019 bevestigen verder die verwachting. Zo blijven de positieve resultaten van het havenbedrijf over 2018 ‘zich vooralsnog voortzetten’. Wel blijft de toename van de overslag en omzet vergeleken met 2018 ‘beperkt’, aldus North Sea Port.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement