Moederbedrijf APM Terminals, directie en ondernemingsraad van de terminal hebben in een gezamenlijke verklaring ingestemd met uitstel tot 30 april, omdat Hutchison naar eigen zeggen is getroffen door de gevolgen van de coronacrisis.

Extreme omstandigheden

In de gezamenlijke verklaring zeggen de drie partijen dat de coronacrisis ook bij Hutchison Ports een enorme impact heeft, die veel tijd en aandacht van het management vraagt. Ze zeggen ‘onder deze extreme omstandigheden begrip te hebben voor het door Hutchison tot eind april gevraagde uitstel’ en gaan daarmee akkoord. De woordvoerder bezweert dat uit- of afstel van de eind vorig jaar aangekondigde overname zelf niet aan de orde is.

De ondernemingsraad van APMTR had de behandeling van de adviesaanvraag daarover opgeschort, in afwachting van Hutchisons toekomstplannen voor de dertig jaar oude terminal. De ongeveer zeshonderd werknemers willen vooral meer duidelijkheid over de periode na 2025.

Voor de periode daarvoor heeft het bedrijf al een reeks toezeggingen van Hutchison op zak, zoals vier jaar ontslagbescherming en de garantie dat zusterbedrijf Maersk de komende vijf jaar minimaal 700.000 moves per jaar bij APMTR neerlegt.

Alternatief scenario

In een eerdere verklaring stelden directie en ondernemingsraad dat de verkoop niet zou doorgaan als Hutchison niet voor 1 april voldoende informatie zou verschaffen. In dat geval moet APMTR terugvallen op een alternatief scenario, zoals een grondige modernisering van de terminal of verhuizing van het overslagvolume naar de geautomatiseerde zusterterminal MVII van APMT op de Maasvlakte.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement