De vondst was bepaald niet toevallig. Ze vloeit voort uit het geruchtmakende onderzoek naar een bende rond de corrupte voormalige Antwerpse rijkswachter Willy Van Mechelen. Daarin werd eerder al zo’n 3500 kilo coke in beslag genomen. Naar aanleiding van de jongste vondst zijn in België drie huiszoekingen uitgevoerd en twee in Nederland (in Landgraaf en Beek). Daarbij zijn twee personen aangehouden.

Grootste vangst ooit

Volgens de Belgische politie gaat het om de grootste cocaïnevangst ooit buiten het Amerikaanse continent. De bewuste container maakte deel uit van een zending van vijf boxen met metaalschroot uit het Zuid-Amerikaanse Guyana. Daar was er door de smokkelaars een stalen ‘binnencontainer’ met de drugs in geplaatst, vermoedelijk om ontdekking met een scanner te voorkomen.

De containers zijn aanvankelijk in Zeebrugge gelost, vervolgens per binnenschip naar Antwerpen vervoerd en hadden een bedrijf net over de Nederlandse grens als eindbestemming, aldus de Belgische politie.

Het heeft er alle schijn van dat de zending al onderweg was toen de bende rond Van Mechelen werd gearresteerd, eind september. Daarbij ging het onder meer om een zakenman uit de Antwerpse haven, drie politieagenten en een advocaat. In totaal werden er 22 arrestaties verricht en er werd zo’n drie miljoen euro aan contant geld in beslag genomen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement