Ondanks de daling in behandeld tonnage zegt Haven Oostende 20% meer scheepvaartbewegingen te noteren in 2020 vergeleken met het jaar ervoor. Dit kwam vooral door de stijging van het aantal werkschepen voor de blauwe economie dat de haven aandeed, aldus het havenbedrijf.

Volgens Haven Oostende waren er vorig jaar 6.008 invaarten van crew transfer vessels (CTV’s) en 204 invaarten van service operation vessels (SOV’s) tegenover 4.914 invaarten van CTV’s en 138 invaarten van SOV’s in 2019.

Financieel

Het havenbedrijf laat weten dat 2020 financieel gezien het beste van de voorbije 15 jaar is. ‘In 2020 werd meer winst geboekt dan in de voorbije 14 jaar samen.’ Het nettoresultaat is omhooggeschoten van 279.832 euro in 2019 naar 1.059.489 euro in 2020. De omzet bedroeg 10,5 miljoen euro.

Een van de redenen die het havenbedrijf noemt voor de financiële groei is dat er in 2019 een aantal nieuwe bedrijven werden aangetrokken, wat ervoor gezorgd heeft dat de inkomsten uit concessiegelden van de gronden van Oostende gestegen zijn. Ook speelde volgens het havenbedrijf het windturbineproject Seamade een rol. In 2020 vond op de REBO zwaarlastterminal het project plaats. De aangevoerde onderdelen (gondels, wieken en mastdelen) zorgden volgens Haven Oostende voor specifieke haventrafiek.

Bron foto: Port of Oostende

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement