Het centrum zal 27 bij 27 meter worden. Met een hoogte van 25 meter is het nieuwe gebouw veel groter dan FutureLand. Dat is niet het enige verschil tussen de twee, want door de grootte van het HEC kan het een algemener verhaal vertellen.

‘Waar FutureLand in eerste instantie echt gericht was op de Tweede Maasvlakte zal het HEC het verhaal van de gehele haven vertellen’, vertelt Eileen Niks van het Havenbedrijf. Het HEC gaat de complexe en diverse wereld rondom de Rotterdamse haven laten zien, de grootste haven van Europa. ‘Het centrum laat je de haven ontdekken en begrijpen wat die betekent voor de maatschappij, de economie en de omgeving’, aldus Richard van der Eijk, director of Communications van het Havenbedrijf.

Vijf verdiepingen

Dat verhaal gaat verteld worden in een gebouw met vijf verdiepingen. De verdiepingen zijn gedraaid op elkaar gezet. Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door het Rotterdamse MVRDV, bekend van de Markthal en het Depot, maar anders dan normaal is het bureau dat de tentoonstellingen gaat inrichten, Koossmanndejong, bij het ontwerp betrokken.

‘Dat is ook terug te zien in het ontwerp’, zegt creatief directeur van het project Pieter-Harm Sterk. Sterk is betrokken bij allerlei creatieve projecten in de haven, vaak in samenwerking met het Havenbedrijf. ‘In alle gedraaide verdiepingen zit een raam over een gehele zijde voor een panoramaview, maar dit is op elke verdieping aan een andere kant.’ De reden daarvoor is dat het uitzicht moet passen bij het verhaal dat wordt verteld op die verdieping. ‘Hier is dus terug te zien dat met het ontwerp van het gebouw rekening is gehouden met de tentoonstellingen in het gebouw’, zegt Sterk.

Ontwerp

Winy Maas, van MVRDV, vertelt over verdere keuzes voor het ontwerp van het gebouw. ‘De haven is groot en het gebouw om die reden ook, anders past het niet bij de haven.’ De binnenkant van het gebouw wordt voor een groot deel gemaakt van gebruikt staal uit de haven. Overigens had het Havenbedrijf een opvallende eis gesteld aan het gebouw in de opgave. Het gebouw mocht niet te iconisch worden, maar het moest wel duidelijk zijn dat het niet een saai bedrijfspand was. Dat was voor de architecten van MVRDV een opgave. ‘Wij wilden graag de vormen van de haven terug laten komen, maar dat was niet wat het Havenbedrijf wilde’, zegt Klaas Hofman architect bij MVRDV. Uiteindelijk kwam dit ontwerp uit de koker van de Rotterdamse architecten en daarmee kregen ze de opdracht.

‘De ontwerpfase voor het gebouw is snel gegaan’, vind creatief directeur Sterk. Pas sinds vorig jaar augustus is MVRDV met het ontwerp bezig. Al langer is Koossmanndejong betrokken bij het project. Al bijna 3,5 jaar, maar het project heeft even stilgelegen. ‘Het plan was namelijk eerst om het nieuwe centrum te plaatsen op de locatie van FutureLand, maar omdat het groter werd kon dit niet in verband met de veiligheid’, zegt Sterk. Hierdoor heeft het project twee jaar stilgelegen. Uiteindelijk is er door het Havenbedrijf een nieuwe locatie uitgekozen. Die nieuwe locatie geeft een ander beeld. ‘Waar FutureLand midden in de haven zit, zit het HEC op de scheiding van de haven met de natuur’, zegt Sterk.

Tentoonstellingen

Op de vijf verdiepingen komen verschillende tentoonstellingen. Na binnenkomst op de begane grond gaat men naar de eerste verdieping waar wordt laten zien wat de haven is, welke actoren spelen een rol in de haven. Op de tweede verdieping ligt de nadruk op wat de haven betekent. ‘Wat wordt er allemaal vervoerd en waar zie je dat terug in het dagelijks leven?’, licht Herman Kossmann van Kossmanndejong de verdieping toe. Op die manier wordt het besef van het nut van de haven vergroot. Op de volgende verdieping is er aandacht voor de toekomst en de verduurzaming van de haven. ‘Waterstof lijkt de heilige graal van de groene energie’, zegt Kossmann, ‘Maar hoe past de haven zich hier op aan? Dat komt aan bod op deze verdieping.’

Deze tentoonstellingen worden samen gebracht in het middelpunt van het gebouw. Waar een atrium zit, een holle ruimte waar het mogelijk is om van beneden helemaal naar het bovenste plafond te kijken. Dit is dé eyecatcher bij binnenkomst. ‘Dat moet direct een wow-gevoel oproepen’, zegt Kossmann. Die ruimte wordt gevuld met belangrijke aspecten uit de haven die allemaal zullen bewegen. Het is mogelijk om, via trap of lift, dit van boven tot beneden te bekijken.

Op de vierde verdieping zal een restaurant komen met op het dak een terras waar bezoekers uitzicht over zowel de haven als de zee hebben. En niet alleen betaalde bezoekers, want de rode trappen rondom het gebouw zijn gratis te bewandelen.

Volgende zomer

De bouw van het nieuwe HEC gaat volgende zomer van start. Het plan is dat het vervolgens begin 2024 open gaat. Onbekend is alleen nog hoe het gaat heten. Het havenervaringscentrum is namelijk een werktitel. Winy Maas ziet wel iets in de afkorting HEC, ‘zeker in het Engels klinkt dat lekker hip.’ Wanneer de naam bekend wordt is nog niet duidelijk. En dan is er ook nog een ander obstakel: het 25-meter hoge gebouw met uitzicht op het dak zorgt ervoor dat bezoekers over de duin recht het naaktstrand op kijken. Het Havenbedrijf gaat proberen om dat naaktstrand te verplaatsen en zo het uitzicht kindvriendelijk te houden.

Het in 2009 geopende FutureLand had als doel om mensen te informeren over de aanleg van de Tweede Maasvlakte, die uiteindelijk in 2013 officieel geopend werd. Het oorspronkelijke plan was om het na een jaar of 5 weer weg te halen, maar vanwege het grote aantal bezoekers (gemiddeld 110.000 per jaar) werd besloten FutureLand in leven te houden. Het pand werd destijds echter gebouwd met het idee dat het tijdelijk zou zijn. Om die reden heeft FutureLand nu bijna zijn bouwtechnische levenseinde bereikt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement