‘Corrosiebacterie North Sea Port vormt geen gevaar voor gezondheid’

Onderzoek

De corrosiebacterie die in de jachthaven van Zelzate is ontdekt, vormt volgens North Sea Port geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat heeft onderzoek tot nu toe uitgewezen.

Begin augustus werd in de jachthaven van het Vlaamse Zelzate versnelde corrosie vastgesteld op de romp van enkele jachten. De corrosie, veroorzaakt door bacteriën, zorgde voor schade aan een aantal jachten. Het havenbedrijf North Sea Port, de Vlaamse overheid en Rijkswaterstaat zijn een onderzoek gestart, zo laat de havenbeheerder weten.

Geen gevaar

Momenteel wijst onderzoek uit dat het om een natuurlijk, geen abnormaal, fenomeen gaat dat geen gevaar vormt voor de volksgezondheid, aldus het havenbedrijf. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de bacteriële corrosie de oorzaak is van de schade aan de jachten in de jachthaven van Zelzate.

Het vermoeden dat het om de MIC-bacterie, Microbieel Geïnduceerde Corrosie, zou gaan, is hiermee bevestigd. De bacterie zorgt er, volgens North Sea Port, voor dat micro-organismen het corrosieproces van ijzer aanzienlijk versnellen, wat een impact kan hebben op schepen en infrastructuur.

Schade

Na verder onderzoek en rondvragen zegt de havenbeheerder nog niets gehoord te hebben over soortgelijke schade in andere jachthavens op het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook bij haveninfrastructuur zoals damwanden, of aan de corrosiebescherming en rompen van andere schepen werd geen schade vastgesteld.

Ook bij bedrijven worden geen gelijkaardige bacteriën opgemerkt. De bedrijven die uit het Kanaal water capteren voor hun productieprocessen zijn uit voorzorg geïnformeerd, zo laat het havenbedrijf weten.

Verder onderzoek

Volgens North Sea Port is de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden in verder onderzoek: ‘Wat zijn de omstandigheden die ervoor gezorgd hebben dat deze bacteriën nu juist in deze jachthaven woekeren?’

Om deze factoren in kaart te brengen, verzamelen alle betrokken partners data: eerdere metingen van de waterkwaliteit, recente (duik)inspecties van damwanden, ervaringen en onderzoeken van bedrijven en andere havens. Indien nodig worden bijkomende onderzoeken verricht.

Het is de bedoeling dat in de loop van de komende weken ook antwoorden komen op de vragen wat de omstandigheden waren waarin de bacteriën zich voordeden en te weten te komen of er op het Kanaal Gent-Terneuzen zich nog zulke omstandigheden (kunnen) voordoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

‘Corrosiebacterie North Sea Port vormt geen gevaar voor gezondheid’ | NT

‘Corrosiebacterie North Sea Port vormt geen gevaar voor gezondheid’

Onderzoek

De corrosiebacterie die in de jachthaven van Zelzate is ontdekt, vormt volgens North Sea Port geen gevaar voor de volksgezondheid. Dat heeft onderzoek tot nu toe uitgewezen.

Begin augustus werd in de jachthaven van het Vlaamse Zelzate versnelde corrosie vastgesteld op de romp van enkele jachten. De corrosie, veroorzaakt door bacteriën, zorgde voor schade aan een aantal jachten. Het havenbedrijf North Sea Port, de Vlaamse overheid en Rijkswaterstaat zijn een onderzoek gestart, zo laat de havenbeheerder weten.

Geen gevaar

Momenteel wijst onderzoek uit dat het om een natuurlijk, geen abnormaal, fenomeen gaat dat geen gevaar vormt voor de volksgezondheid, aldus het havenbedrijf. Uit het onderzoek is ook gebleken dat de bacteriële corrosie de oorzaak is van de schade aan de jachten in de jachthaven van Zelzate.

Het vermoeden dat het om de MIC-bacterie, Microbieel Geïnduceerde Corrosie, zou gaan, is hiermee bevestigd. De bacterie zorgt er, volgens North Sea Port, voor dat micro-organismen het corrosieproces van ijzer aanzienlijk versnellen, wat een impact kan hebben op schepen en infrastructuur.

Schade

Na verder onderzoek en rondvragen zegt de havenbeheerder nog niets gehoord te hebben over soortgelijke schade in andere jachthavens op het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook bij haveninfrastructuur zoals damwanden, of aan de corrosiebescherming en rompen van andere schepen werd geen schade vastgesteld.

Ook bij bedrijven worden geen gelijkaardige bacteriën opgemerkt. De bedrijven die uit het Kanaal water capteren voor hun productieprocessen zijn uit voorzorg geïnformeerd, zo laat het havenbedrijf weten.

Verder onderzoek

Volgens North Sea Port is de belangrijkste vraag die beantwoord moet worden in verder onderzoek: ‘Wat zijn de omstandigheden die ervoor gezorgd hebben dat deze bacteriën nu juist in deze jachthaven woekeren?’

Om deze factoren in kaart te brengen, verzamelen alle betrokken partners data: eerdere metingen van de waterkwaliteit, recente (duik)inspecties van damwanden, ervaringen en onderzoeken van bedrijven en andere havens. Indien nodig worden bijkomende onderzoeken verricht.

Het is de bedoeling dat in de loop van de komende weken ook antwoorden komen op de vragen wat de omstandigheden waren waarin de bacteriën zich voordeden en te weten te komen of er op het Kanaal Gent-Terneuzen zich nog zulke omstandigheden (kunnen) voordoen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement