Volgens het havenbedrijf geeft de zogenaamde ‘fixed wing’ drone ‘een ongezien perspectief op de volledige haven’ en kan hij meer dan acht uur rondvliegen. De drone kan volgens de havenbeheerder op flinke hoogte (280 meter) vliegen en beschikt over een sterke camera met zoomlens.

Man overboord

Vorige week heeft het havenbedrijf in samenwerking met Hulpverleningszone Waasland en Brandweer Zone Antwerpen en technologiepartner Sabca verschillende realistische incidentscenario’s getest. De door het onbemande vliegtuig opgenomen beelden van vier noodsituaties (een containerbrand, de redding van een persoon in nood bovenop op een windmolen, het redden van drenkeling en het redden van een man overboord) geven inzicht in de mogelijkheden van het gebruik van dit soort onbemande vliegtuigjes in de havenomgeving.

Volgens Havenbedrijf Antwerpen gaat het inzetten van drones een steeds belangrijkere rol spelen in de haven van de toekomst en in het handhaven van de veiligheid. Concreet gaat het daarbij om opdrachten als inspectie van de infrastructuur, bewaking en monitoring, incidentmanagement, ligplaatsbeheer en olievlek- of drijfvuildetectie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding