In de publicatie van de Europese Commissie over het jongste sanctiepakket valt het volgende te lezen: ‘Het is verboden na 16 april 2022 toegang te verlenen tot havens op het grondgebied van de Europese Unie aan vaartuigen die geregistreerd zijn onder Russische vlag.’ Dat is heldere taal, maar in de praktijk blijkt het prikken van een datum lastiger.

In Rotterdam zijn de Russische schepen tot en met 16 april welkom, vanaf middagnacht is de haven gesloten voor de vloot. Amsterdam en Moerdijk sluiten een dag eerder.

In België wordt echter eerst de ‘nationale wetgeving’ afgewacht, laat een woordvoerster van Port of Antwerpen weten. Het havenbedrijf benadrukt een uitvoerende partij te zijn en niet zelf over de beslissing te gaan per wanneer er schepen worden geweerd uit de haven. De woordvoerster zegt te verwachten dat dat ‘ergens richting de zomer’ zal zijn. Antwerpen ontving in 2021 overigens 51 schepen onder Russische vlag.

De woordvoerder van North Sea Port, waar de haven van Gent onder valt, zegt eveneens dat de haven pas sluit voor Russische schepen wanneer dit federaal is geregeld.

Impact sancties is klein

Overigens wordt het zeevervoer vanuit Rusland wordt voornamelijk verzorgd door niet-Russische schepen en daarmee is de impact van deze sanctieronde feitelijk minimaal. Slechts 1.205 schepen varen in totaal onder de Russische nationale vlag, zocht het Duitse vakblad DVZ uit.

Ook zijn er nog altijd uitzonderingsbepalingen voor schepen die onder Russische vlag varen. Deze betreffen lading zoals olie en gas, geraffineerde olieproducten en een aantal ertsen, farmaceutische en medische producten, agrarische en voedselproducten, producten voor civiele nucleaire toepassingen en voor schepen op humanitaire gronden. De Russische schepen die in Rotterdam aanmeren zijn hoofdzakelijk olietankers en schepen met LNG, die dus niet onder het sanctieregime vallen.

Lees ook: Verwarring over sluitingsdatum havens voor Russische schepen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement