Rotterdamse haven blijkt prima zonder Russische olie te kunnen

aanvoer is vervangen

De jaarlijkse stroom van zo’n dertig miljoen ton aardolie uit Rusland naar de Rotterdamse haven is volledig vervangen door aanvoer uit Noorwegen, de VS, West-Afrika en het Midden Oosten.

Foto: Port of Rotterdam

Dit zei Boudewijn Siemons, Ceo van Havenbedrijf Rotterdam (HbR), bij de presentatie van de halfjaarcijfers, die een daling van 5,5% tot 220,7 miljoen ton laten zien. ‘Wij doen geen Russische olie meer. De internationale handel heeft ervoor gezorgd dat die stromen razendsnel zijn verlegd’, aldus de deze week aangetreden topman van de havenbeheerder.

De Europese Unie deed Russische aardolie eind vorig jaar in de ban als onderdeel van de economische sancties tegen het land dat begin vorig jaar de oorlog tegen Oekraïne ontketende. Aardolieproducten, zoals diesel, benzine en stookolie, volgden in februari. Daarvan kwam er jaarlijks zo’n tien miljoen ton uit Rusland. In januari is nog ongeveer een miljoen ton aangevoerd en daarna niets meer, aldus HbR.

Lng valt vooralsnog niet onder de sancties, maar ook de aanvoer daarvan uit Rusland is ten opzichte van vorig jaar volgens HbR inmiddels gehalveerd. Vorig jaar ging het om 1,2 miljoen ton, in de eerste helft van dit jaar om 290.000 ton.

Opvolger

Siemons, tevens chief operating officer, volgt de vorige week vertrokken Allard Castelein vooralsnog op ad interim-basis op. De zoektocht naar een permanente opvolger, die vorig jaar al in gang is gezet, heeft vertraging opgelopen door ophef over het salarisniveau aan de top van het bedrijf, dat volledig in overheidshanden is. Achttien personen verdienen meer dan de ‘Balkenende-norm’ van 223.000 euro per jaar.

Verschillende fracties van de gemeenteraad van Rotterdam, die 70% aandeelhouder is, vinden dit buitensporig en willen dat het beloningsbeleid wordt aangepast. Siemons verwees de vraag of hij Castelein permanent gaat opvolgen naar de commissarissen en aandeelhouders: ‘Daar wordt die discussie gevoerd. Ik hou me daar volledig buiten’.

Containers

De forse daling van de totale overslag is vooral toe te schrijven aan de containersector (-9,3% naar 64,5 miljoen ton) en steenkool (-14,5% naar 12,5 miljoen ton). Forse plussen waren er voor ijzererts en schroot (+8,9%, 12,9 miljoen ton) en lng (+9,8%, 5,9 miljoen ton).

Agribulk en overig droog massagoed lieten enorme uitschieters zien van respectievelijk +55% tot bijna zes miljoen ton en -63% tot 3,4 miljoen ton. Dat komt volgens HbR vooral door een correctie van een verkeerde opgave vorig jaar, waardoor een ladingstroom van ‘overig’ naar agribulk verschoof. Siemons zei ‘geen idee’ te hebben om wat voor soort lading het gaat. Zonder deze vertekening is de stijging in het agribulk-segment 8,5%.

Afvlakken

Hij heeft er goede hoop dat de daling van de containeroverslag in de tweede jaarhelft zal afvlakken ‘omdat de voorraden langzaam beginnen leeg te lopen’. Na de coronapiek raakten Europese distributiecentra overvol omdat consumenten afhaakten terwijl handelaren vanwege de onbetrouwbaarheid van de containervaart bleven bestellen. Inmiddels begint de betrouwbaarheid van de lijnvaart weer op het niveau van vóór corona te komen.

Hij toonde zich optimistisch over het Porthos-project voor de afvang en onderzeese opslag van 2,5 miljoen ton CO2 uit het havengebied per jaar. De Raad van State doet uiterlijk in september een uitspraak in een beroepsprocedure tegen de uitstoot van ongeveer 160 ton stikstof tijdens de bouw van het systeem. Boudewijns denkt dat het Havenbedrijf kan aantonen dat het effect daarvan op de natuur te verwaarlozen is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rotterdamse haven blijkt prima zonder Russische olie te kunnen | NT

Rotterdamse haven blijkt prima zonder Russische olie te kunnen

aanvoer is vervangen

De jaarlijkse stroom van zo’n dertig miljoen ton aardolie uit Rusland naar de Rotterdamse haven is volledig vervangen door aanvoer uit Noorwegen, de VS, West-Afrika en het Midden Oosten.

Foto: Port of Rotterdam

Dit zei Boudewijn Siemons, Ceo van Havenbedrijf Rotterdam (HbR), bij de presentatie van de halfjaarcijfers, die een daling van 5,5% tot 220,7 miljoen ton laten zien. ‘Wij doen geen Russische olie meer. De internationale handel heeft ervoor gezorgd dat die stromen razendsnel zijn verlegd’, aldus de deze week aangetreden topman van de havenbeheerder.

De Europese Unie deed Russische aardolie eind vorig jaar in de ban als onderdeel van de economische sancties tegen het land dat begin vorig jaar de oorlog tegen Oekraïne ontketende. Aardolieproducten, zoals diesel, benzine en stookolie, volgden in februari. Daarvan kwam er jaarlijks zo’n tien miljoen ton uit Rusland. In januari is nog ongeveer een miljoen ton aangevoerd en daarna niets meer, aldus HbR.

Lng valt vooralsnog niet onder de sancties, maar ook de aanvoer daarvan uit Rusland is ten opzichte van vorig jaar volgens HbR inmiddels gehalveerd. Vorig jaar ging het om 1,2 miljoen ton, in de eerste helft van dit jaar om 290.000 ton.

Opvolger

Siemons, tevens chief operating officer, volgt de vorige week vertrokken Allard Castelein vooralsnog op ad interim-basis op. De zoektocht naar een permanente opvolger, die vorig jaar al in gang is gezet, heeft vertraging opgelopen door ophef over het salarisniveau aan de top van het bedrijf, dat volledig in overheidshanden is. Achttien personen verdienen meer dan de ‘Balkenende-norm’ van 223.000 euro per jaar.

Verschillende fracties van de gemeenteraad van Rotterdam, die 70% aandeelhouder is, vinden dit buitensporig en willen dat het beloningsbeleid wordt aangepast. Siemons verwees de vraag of hij Castelein permanent gaat opvolgen naar de commissarissen en aandeelhouders: ‘Daar wordt die discussie gevoerd. Ik hou me daar volledig buiten’.

Containers

De forse daling van de totale overslag is vooral toe te schrijven aan de containersector (-9,3% naar 64,5 miljoen ton) en steenkool (-14,5% naar 12,5 miljoen ton). Forse plussen waren er voor ijzererts en schroot (+8,9%, 12,9 miljoen ton) en lng (+9,8%, 5,9 miljoen ton).

Agribulk en overig droog massagoed lieten enorme uitschieters zien van respectievelijk +55% tot bijna zes miljoen ton en -63% tot 3,4 miljoen ton. Dat komt volgens HbR vooral door een correctie van een verkeerde opgave vorig jaar, waardoor een ladingstroom van ‘overig’ naar agribulk verschoof. Siemons zei ‘geen idee’ te hebben om wat voor soort lading het gaat. Zonder deze vertekening is de stijging in het agribulk-segment 8,5%.

Afvlakken

Hij heeft er goede hoop dat de daling van de containeroverslag in de tweede jaarhelft zal afvlakken ‘omdat de voorraden langzaam beginnen leeg te lopen’. Na de coronapiek raakten Europese distributiecentra overvol omdat consumenten afhaakten terwijl handelaren vanwege de onbetrouwbaarheid van de containervaart bleven bestellen. Inmiddels begint de betrouwbaarheid van de lijnvaart weer op het niveau van vóór corona te komen.

Hij toonde zich optimistisch over het Porthos-project voor de afvang en onderzeese opslag van 2,5 miljoen ton CO2 uit het havengebied per jaar. De Raad van State doet uiterlijk in september een uitspraak in een beroepsprocedure tegen de uitstoot van ongeveer 160 ton stikstof tijdens de bouw van het systeem. Boudewijns denkt dat het Havenbedrijf kan aantonen dat het effect daarvan op de natuur te verwaarlozen is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement