Rotterdam geeft korting op bunkeren duurzame brandstoffen

‘substantiële’ korting op het zeehavengeld

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat een ‘substantiële’ korting op het zeehavengeld geven aan containerschepen die duurzame brandstoffen bunkeren in Rotterdam.

Foto: NT / BP

De havenbeheerder ondersteunt daarmee het zogenoemde Zemba-initiatief. Dat is een combinatie van grote verladers met onder meer Amazon, Electrolux en Philips voor de gezamenlijke inkoop van emissieloos vervoer. Deze Zero Emission Maritime Buyers Alliance heeft vorige maand aanbiedingen gevraagd voor emissieloos vervoer over zee van 600.000 teu in drie jaar tijd.

Topman Boudewijn Siemons noemt Zemba ‘een fantastisch initiatief om vervoerders meer te laten betalen voor het gebruik van emissievrije brandstoffen, die nog steeds duurder zijn dan traditionele brandstoffen’. De havenbeheerder wil de vervoerders ‘maximaal prikkelen’ om de overstap te maken.

De havenbeheerder noemt geen kortingspercentage, maar zegt wel dat het totale bedrag kan oplopen tot een half miljoen euro. De korting geldt voor duurzame brandstoffen, die minimaal 90% reductie van de uitstoot van broeikasgassen opleveren, waaronder groene methanol of ammoniak. De korting geldt niet voor stookolie en diesel, waarin biobrandstof is bijgemengd. Volgens HbR is die markt al ‘volwassen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Rotterdam geeft korting op bunkeren duurzame brandstoffen | NT

Rotterdam geeft korting op bunkeren duurzame brandstoffen

‘substantiële’ korting op het zeehavengeld

Havenbedrijf Rotterdam (HbR) gaat een ‘substantiële’ korting op het zeehavengeld geven aan containerschepen die duurzame brandstoffen bunkeren in Rotterdam.

Foto: NT / BP

De havenbeheerder ondersteunt daarmee het zogenoemde Zemba-initiatief. Dat is een combinatie van grote verladers met onder meer Amazon, Electrolux en Philips voor de gezamenlijke inkoop van emissieloos vervoer. Deze Zero Emission Maritime Buyers Alliance heeft vorige maand aanbiedingen gevraagd voor emissieloos vervoer over zee van 600.000 teu in drie jaar tijd.

Topman Boudewijn Siemons noemt Zemba ‘een fantastisch initiatief om vervoerders meer te laten betalen voor het gebruik van emissievrije brandstoffen, die nog steeds duurder zijn dan traditionele brandstoffen’. De havenbeheerder wil de vervoerders ‘maximaal prikkelen’ om de overstap te maken.

De havenbeheerder noemt geen kortingspercentage, maar zegt wel dat het totale bedrag kan oplopen tot een half miljoen euro. De korting geldt voor duurzame brandstoffen, die minimaal 90% reductie van de uitstoot van broeikasgassen opleveren, waaronder groene methanol of ammoniak. De korting geldt niet voor stookolie en diesel, waarin biobrandstof is bijgemengd. Volgens HbR is die markt al ‘volwassen’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement