Dit heeft de joint venture van EBN, Gasunie en Havenbedrijf Rotterdam bekendgemaakt. Het bedrijf gaat op korte termijn definitieve opdrachten verlenen aan aannemers om het project te realiseren. Het definitieve investeringsbesluit volgt op de uitspraak van de Raad van de Raad van State medio augustus om de milieuvergunning goed te keuren.
Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell gaan CO2 afvangen op hun locaties in het Rotterdamse havengebied. Ze investeren zelf in afvanginstallaties. De afgevangen CO2 wordt aan Porthos geleverd, die het via een pijpleiding naar lege gasvelden in de Noordzeebodem op twintig kilometer uit de kust transporteert. Daar wordt die op ruim drie kilometer diepte opgeslagen.
De bedoeling is dat Porthos vijftien jaar lang 2,5 miljoen ton CO2 per jaar gaat opslaan, in totaal circa 37 miljoen ton. Dat komt overeen met zo’n 10% van de huidige uitstoot van het Rotterdamse havengebied. Het transportsysteem op land biedt overigens ruimte voor de uitbreiding van CO2-opslag.
Porthos werkt samen met Taqa Energy, de huidige exploitant van de gasvelden, en gespecialiseerde aannemers en leveranciers als Denys, Allseas, LMR Drilling, Mannesmann Grossrohr, Corinth Pipeworks, Equans, Ensco Offshore, Van der Ven en Bonatti. Zij zijn samen verantwoordelijk voor de aanleg van de betreffende infrastructuur.
U las zojuist één van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af
Bent u al abonnee?