De deelindices voor wegvervoer en binnenvaart bewegen zich, ook al weken, boven de 100 punten. Dat is een stuk hoger dan in voorgaande jaren. Vorig jaar rond deze tijd bijvoorbeeld stond de index wegvervoer op 89,48 en de index binnenvaart op 89,78. Twee jaar terug zaten ze eveneens rond de 90 punten.

Daar zitten we nu dus dik tien punten boven, ten teken dat er zich een werkelijk economisch herstel voltrekt. De algemene index wordt omlaag getrokken door de zeescheepvaart. Het aantal scheepsbewegingen is de afgelopen jaren onafgebroken gedaald, hetgeen voor een deel kan worden verklaard door de introductie van steeds grotere schepen in met name de containervaart.

Zouden we de zeescheepvaart uit de algemene index wegfilteren, dan zou deze index alleen nog de activiteit in het wegvervoer en de binnenvaart meten en – dus – al enkele weken lang boven de waarde van 100 staan. Die 100 was ook de fictieve stand waarmee de metingen nu ruim tweeëneenhalf jaar geleden zijn begonnen.

Daarna is de Transportindex er ver onder weggezakt en alleen in piekperioden nog in de buurt van de 100 gekomen. Conjunctureel lijken we er nu dus beter voor te staan dan in de voorbije drie jaar.

De Transportindex is een initiatief van Nieuwsblad Transport, Nationale Databank Wegverkeersgegevens, Panteia NEA, Wolters Kluwer Teleroute en Koninklijke Dirkzwager.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement