Hoe ouder het schip, hoe groter de kans op ongelukken. Van de droge bulkschepen die tussen 2009 en 2013 verloren gingen, was zes op de tien ouder dan 25 jaar. De leeftijd heeft op droge bulkschepen trouwen een grotere invloed dan op tankers, aldus IUMI.

Bij de helft van de ongelukken wordt het slechte weer als belangrijkst oorzaak aangewezen. Bij een kwart van de ongelukken loopt een schip vast op de bodem. In 2013 ging bleek 35% van de schade te wijten aan mankementen aan het schip zelf, zoals problemen in de machinekamer of een falende navigatie.

Het grootste ongeluk was vorig jaar zomer de brand op de ‘MOL Comfort’ die daardoor in tweeën brak. De claim is nog steeds niet helemaal afgewikkeld, maar naar verwachting bedraagt de schade aan verloren vracht alleen al tussen de 300 en 400 miljoen dollar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement