Topjaar voor Groningen Seaports

Overslag

Groningen Seaports, beheerder van de havens van Delfzijl en Eemshaven, heeft een topjaar achter de rug.

De watergebonden goederenoverslag steeg met bijna 40% tot 10,1 miljoen ton. De gronduitgifte bedroeg vijftig hectare, het hoogste niveau sinds 2008, toen er 120 hectare aan de man werd gebracht.

De omvangrijke gronduitgifte is vooral een gevolg van het besluit van internetgigant Google om in de Eemshaven één van zijn mondiale data centers neer te zetten. Volgens de havenbeheerder is het jaar goed begonnen met twee kleinere uitgiftes aan Tennet Offshore (0,4 hectare voor opslaghallen voor reserve zeekabels) ) en WP Offshore (0,3 hectare voor hallen voor de offshore windsector).

De overslag in en uit zeeschepen steeg met 33% tot 4,2 miljoen ton, waar het aantal zeeschepen met slechts iets meer dan 2,4% toenam tot 5.274 stuks. Dat is overigens inclusief vissersschepen en de veerbootafvaarten naar de Waddeneilanden. Groningen Seaports geeft geen uitsplitsing naar ladingsoort. De op- en overslag voor de binnenvaart nam met ruim 40% toe tot 4,1 miljoen ton, bij een groei van het aantal binnenschepen met bijna 27% tot 4.084.

De Eemshaven neemt dit jaar de uitbreiding van de Beatrixhaven in gebruik. Die heeft een zware ladingkade en is specifiek op de offshore windsector gericht. ‘Het eerste water staat al in het uitgebreide gedeelte’, zegt een woordvoerster. Verder wil de haven de komst van Google aangrijpen om zich te ontwikkelen tot ‘dataport’. Met het oog daarop wordt een deel van de terreinen speciaal gereserveerd voor bedrijven die ‘data-gerelateerd’ zijn.

Het jaar begon overigens in mineur door het faillissement van aluminiumfabrikant Aldel eind 2013. Groningen Seaports vreesde een domino-effect, maar het tegendeel gebeurde. Aldel wordt, op kleinere schaal, doorgestart en de Groningers wisten tal van nieuwe projecten aan te trekken. Een van de grootste daarvan is de aanleg van de Cobra-kabel, een onderzeese hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Denemarken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Topjaar voor Groningen Seaports | NT

Topjaar voor Groningen Seaports

Overslag

Groningen Seaports, beheerder van de havens van Delfzijl en Eemshaven, heeft een topjaar achter de rug.

De watergebonden goederenoverslag steeg met bijna 40% tot 10,1 miljoen ton. De gronduitgifte bedroeg vijftig hectare, het hoogste niveau sinds 2008, toen er 120 hectare aan de man werd gebracht.

De omvangrijke gronduitgifte is vooral een gevolg van het besluit van internetgigant Google om in de Eemshaven één van zijn mondiale data centers neer te zetten. Volgens de havenbeheerder is het jaar goed begonnen met twee kleinere uitgiftes aan Tennet Offshore (0,4 hectare voor opslaghallen voor reserve zeekabels) ) en WP Offshore (0,3 hectare voor hallen voor de offshore windsector).

De overslag in en uit zeeschepen steeg met 33% tot 4,2 miljoen ton, waar het aantal zeeschepen met slechts iets meer dan 2,4% toenam tot 5.274 stuks. Dat is overigens inclusief vissersschepen en de veerbootafvaarten naar de Waddeneilanden. Groningen Seaports geeft geen uitsplitsing naar ladingsoort. De op- en overslag voor de binnenvaart nam met ruim 40% toe tot 4,1 miljoen ton, bij een groei van het aantal binnenschepen met bijna 27% tot 4.084.

De Eemshaven neemt dit jaar de uitbreiding van de Beatrixhaven in gebruik. Die heeft een zware ladingkade en is specifiek op de offshore windsector gericht. ‘Het eerste water staat al in het uitgebreide gedeelte’, zegt een woordvoerster. Verder wil de haven de komst van Google aangrijpen om zich te ontwikkelen tot ‘dataport’. Met het oog daarop wordt een deel van de terreinen speciaal gereserveerd voor bedrijven die ‘data-gerelateerd’ zijn.

Het jaar begon overigens in mineur door het faillissement van aluminiumfabrikant Aldel eind 2013. Groningen Seaports vreesde een domino-effect, maar het tegendeel gebeurde. Aldel wordt, op kleinere schaal, doorgestart en de Groningers wisten tal van nieuwe projecten aan te trekken. Een van de grootste daarvan is de aanleg van de Cobra-kabel, een onderzeese hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Denemarken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement