THE Alliance (de alliantie van Hapag-Lloyd, Yang Ming, UASC, MOL, NYK Line en “K”Line) zal per april 2017 31 loops verzorgen op de oost-west routes. Dat netwerk doet in totaal 75 verschillende havens aan en zal worden bevaren door 240 schepen. Daarmee is de alliantie zowel in termen van het aantal havens en de totale scheepscapaciteit een stuk kleiner dan het vorige week bekendgemaakte netwerk van de Ocean Alliance (CMA CGM, Cosco, OOCL en Evergreen). Dat komt mede door het wegvallen van de zevende partner in de alliantie, die plek zou worden vervuld door het in surseance verkerende Hanjin.

Rotterdam heeft in de Hamburg – Le Havre range de sterkste positie gekregen, maar het is geen duidelijke overwinning zoals dat in het netwerk van de Ocean Alliance wel het geval is.

Rotterdam heeft een plek in alle vijf Azië – Noord-Europa loops, net als Hamburg en een nog niet bekendgemaakte haven in Groot-Brittannië. Antwerpen doet het in dat opzicht minder goed, met een aanloop in drie van de vijf diensten.

Op de vijf Trans-Atlantische loops die Noord-Europa aan doen presteert Rotterdam juist beduidend minder met aanlopen in slechts twee van de vijf diensten. Antwerpen scoort daar beter met aanlopen van vier diensten. Voor Duitsland zijn de Trans-Atlantische aanlopen in Bremerhaven geconcentreerd en die haven heeft een plek in elk van de vijf diensten, net zoals de Britse haven die op het moment in het vaarschema als ‘UK’ wordt vermeld.

Rotterdam komt daarmee in totaal op zeven aanlopen, net als Antwerpen. Rotterdam heeft daarin wel het voordeel dat de haven meer Azië – Noord-Europa diensten ontvangt, die met grotere schepen bevaren worden. Hamburg en Bremerhaven krijgen er elk vijf.

Opmerkelijk is de positie van de nog niet verduidelijkte Britse haven. Als dit één haven is, wat THE Alliance wel suggereert door te claimen dat zij zes Noord-Europese havens aandoen (Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremerhaven en Le Havre zijn er vijf), dan zou deze haven de sterkste positie in Noord-Europa krijgen met een aanloop in elke dienst die deze kant op komt.

De haven in Groot-Brittannië is overigens niet de enige nog niet duidelijk gespecificeerde haven. In het vaarschema wordt ook gesproken van een ‘East Med Hub’ en een ‘West Med Hub’, wat bijvoorbeeld de havens van Piraeus en Algeciras zouden kunnen zijn. Hapag-Lloyd in Hamburg was niet bereikbaar voor verduidelijking.

In totaal telt het netwerk van THE Alliance vijf Azië Noord-Europa loops, drie loops tussen Azië en het Middellands Zeegebied, één loop tussen Azië en het Midden-Oosten, 16 Trans-Pacifische loops, waarvan elf gericht op de Amerikaanse westkust en vijf op de oostkust, en zes Trans-Atlantische diensten, waarvan er vijf richting Noord-Europa komen.

De Azië – Noord-Europa diensten:
FE 1:
Kobe – Nagoya – Shimizu – Tokyo – South East Asia Hub – Jeddah – RotterdamHamburgUK – Le Havre – South East Asia Hub – Kobe

FE 2: Xingang – Dalian – Qingdao – Shanghai – Ningbo – South China/Hongkong –
South East Asia Hub – West Med Hub – UKHamburgRotterdam – Le Havre –
West Med Hub – Arabian Gulf Hub – South China/Hongkong – Qingdao – Xingang

FE 3: South China/Hong Kong – Xiamen – Kaohsiung – South China/Hongkong – RotterdamHamburgAntwerpenUK – East Med Hub – South East Asia Hub – South China/Hongkong

FE 4: Pusan – Ningbo – Shanghai – RotterdamHamburgAntwerpenUK
South China/Hongkong – Pusan

FE 5: Laem Chabang – Cai Mep – South East Asia Hub – Colombo – RotterdamHamburgUKAntwerpen – Jeddah – Colombo – South East Asia Hub – Laem Chabang

De Trans-Atlantische diensten:

AL 1:

Bremerhaven AntwerpenUK – Norfolk – Philadelphia – New York – Halifax – Bremerhaven

AL 2: UK – Le Havre – RotterdamBremerhaven – New York – South Atlantic (US) – UK


AL 3: AntwerpenBremerhavenUK – South Atlantic (US) – Port Everglades – Houston –

South Atlantic (US) – Norfolk – Antwerp

AL 4: UKAntwerpenBremerhaven – Le Havre – Veracruz – Altamira – Houston – New Orleans – Mobile – UK

AL 5: UKRotterdamBremerhavenAntwerpen – Le Havre – South Atlantic (US) –

Caribbean Hub – Pacific South-West (US) – Pacific North-West (US) – Pacific North-

West (CA) – Pacific South-West (US) – Balboa – Caribbean Hub – South Atlantic (US) – UK

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement