Gdansk groeit dankzij containers

Overslag

De Poolse haven Gdansk heeft de containeroverslag vorig jaar met bijna 20% zien groeien tot 1,3 miljoen teu.

Dat blijkt uit statistische gegevens op de website van de haven, die eerder een persbericht over de eerste elf maanden van het jaar rondstuurde. De 1,3 miljoen teu is een nieuw record en betekent een fors herstel ten opzichten van 2015, toen de containeroverslag met ruim 100.000 teu terugviel tot 1,1 miljoen teu.

De haven, in de Oostzee-regio inmiddels opgeklommen tot een zesde plek, maakt een snelle groei door sinds Maersk in 2010 besloot om zijn Triple-E’s (18.000 teu) de Oostzee in te sturen voor een directe Poolse aanloop. Daarmee zagen de traditionele doorvoerhavens Rotterdam en vooral Hamburg een deel van die stroom aan hun neus voorbij gaan. In 2009 verwerkte de haven nog maar 240.000 teu.

De totale overslag nam vorig jaar met 4% toe tot 37,3 miljoen ton. Dat was voor het grootste deel te danken aan de toegenomen containeroverslag. Ook de kolenoverslag nam toe, met ruim 10% tot 5,1 miljoen ton, maar de overslag van vloeibare bulk viel met 13% terug tot 12,8 miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Gdansk groeit dankzij containers | NT

Gdansk groeit dankzij containers

Overslag

De Poolse haven Gdansk heeft de containeroverslag vorig jaar met bijna 20% zien groeien tot 1,3 miljoen teu.

Dat blijkt uit statistische gegevens op de website van de haven, die eerder een persbericht over de eerste elf maanden van het jaar rondstuurde. De 1,3 miljoen teu is een nieuw record en betekent een fors herstel ten opzichten van 2015, toen de containeroverslag met ruim 100.000 teu terugviel tot 1,1 miljoen teu.

De haven, in de Oostzee-regio inmiddels opgeklommen tot een zesde plek, maakt een snelle groei door sinds Maersk in 2010 besloot om zijn Triple-E’s (18.000 teu) de Oostzee in te sturen voor een directe Poolse aanloop. Daarmee zagen de traditionele doorvoerhavens Rotterdam en vooral Hamburg een deel van die stroom aan hun neus voorbij gaan. In 2009 verwerkte de haven nog maar 240.000 teu.

De totale overslag nam vorig jaar met 4% toe tot 37,3 miljoen ton. Dat was voor het grootste deel te danken aan de toegenomen containeroverslag. Ook de kolenoverslag nam toe, met ruim 10% tot 5,1 miljoen ton, maar de overslag van vloeibare bulk viel met 13% terug tot 12,8 miljoen ton.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement