Volgens lokale media, die zich baseren op uitspraken van de Korean Shipowners’ Association (KSA), tekenen de rederijen daartoe morgen een overeenkomst. Doel is onder andere om de scheepvaartreputatie van Zuid-Korea in ere te herstellen. Die liep door de val van Hanjin Shipping een ernstige deuk op.

De overeenkomst bevat afspraken over het delen van laadcapaciteit, het opzetten van nieuwe van nieuwe scheepvaartdiensten en het gezamenlijk managen van buitenlandse terminals. Redersvereniging KSA zal de secretariële werkzaamheden op zich nemen. Het streven is om eind dit jaar de operationele richtlijnen duidelijk te hebben zodat de Korea Shipping Partnership per januari aan de slag kan.

Hanjin Shipping was als de zevende containerrederij ter wereld lang de trots van de Zuid-Koreaanse scheepvaartindustrie, maar daar kwam vorig jaar een einde aan toen de rederij zich genoodzaakt zag surseance aan te vragen. Sindsdien wordt Hyundai Merchant Marine klaargestoomd om die plek over te nemen.

De rederij heeft onlangs consultancybureau AT Kearney laten uitrekenen wat er nodig is om van HMM een top-8 rederij te maken. Volgens Business Korea kwamen de financiële experts uit op een bedrag van 8,9 miljard dollar, waarvan 5 miljard voor nieuwe schepen, 2,9 miljard voor nieuwe containers en 900 miljoen dollar voor de overname van buitenlandse terminals. HMM heeft tegenover media bevestigd expansie te onderzoeken, maar distantieert zich van de concrete cijfers. Ook zegt het bedrijf nog geen verzoek om krediet te hebben ingediend bij de Korea Development Bank.

HMM sloot eerder al een consortium met de twee Zuid-Koreaanse rederijen Sinokor en Heung-A voor het transport van containers voor de intra-Aziatische markt, onder de naam HMM+K2. Die samenwerking moet HMM helpen om beter te kunnen concurreren met de grote carriers in deze markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement