Het olie- en gasconcern chartert van de Zuid-Koreaanse scheepseigenaar Sinokor tien nieuwe zogenoemde aframax olietankers, schepen met een draagvermogen van ongeveer 120.000 ton. Sinokor heeft een opdracht geplaatst bij scheepsbouwer Samsung Heavy Industries voor aflevering van de schepen in 2021.

Daarnaast is Shell een langlopend contract aangegaan voor de huur van vier eveneens nog te bouwen productentankers van J.P. Morgan Asset Management. Ook die krijgen dual-fuel-aandrijving en moeten in 2021 in de vaart komen.

Rotterdam

De schepen zullen waarschijnlijk regelmatig Rotterdam en Singapore aanlopen, twee havens die al beschikken over lng-bunkerfaciliteiten. Het concern gaat er van uit dat de komende jaren ook in andere havens bunkerstations voor het vloeibare aardgas geopend worden. In de zogenoemde LNG Outlook voorspelt Shell dat de wereldwijde scheepvaart in 2035 zo’n 35 miljoen ton van het gas verbruikt.

Shell zegt dat de projecten passen in het streven van de International Maritime Organization (IMO) om de uitstoot van broeikasgassen uiterlijk in 2050 gehalveerd te hebben ten opzichte van 2008. Tegelijkertijd wijst de onderneming erop dat varen op vloeibaar aardgas slechts een reductie van 21% van de uitstoot van broeikasgassen oplevert ten opzichte van ‘sommige maritieme brandstoffen’.

Geen fijnstof

Bijkomend voordeel is wel dat het verstoken van LNG vrijwel geen uitstoot van zwaveloxiden en fijnstof veroorzaakt. Daarmee is vloeibaar aardgas zeer geschikt om te voldoen aan de eis dat scheepsbrandstof vanaf volgend jaar maximaal 0,5% zwavel mag bevatten. Shell beschikt al over vier dual-fuel aframax tankers voor ruwe olie, drie lng-offshore suppliers en een aantal duel-fuel binnenvaarttankers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement