Dat meldt de Braziliaanse mijnbouwreus in een bericht op zijn investeerderspagina. Vale wil zogenoemde oil spill recovery vessels inzetten om vervuiling als gevolg van eventuele brandstoflekkages te kunnen bestrijden. Of er al stookolie of gasolie uit het schip lekt, is niet duidelijk. Op luchtfoto’s die de Braziliaanse marine vrijdag heeft vrijgegeven, zijn wel donkere vlekken op het water te zien, die lijken te wijzen op olievervuiling.

Hoeveel brandstof er aan boord is, heeft Vale niet bekend gemaakt. Aangezien het schip net aan de reis naar China was begonnen, zijn de brandstoftanks waarschijnlijk behoorlijk gevuld. Dat kan betekenen dat er duizenden tonnen brandstof aan boord zijn.

Tekst loopt door onder video.

Van ondergang gered

Vale wil verder eigen bergingsspecialisten in de arm nemen, in aanvulling op die van het Amerikaanse bergingsbedrijf Ardent. Dat is ingeschakeld door de rederij van de 340 meter lange ertscarrier, het Zuid-Koreaanse Polaris Shipping. Ook heeft de ertsproducent toestemming gevraagd aan het Braziliaanse milieu-ministerie Ibama om boeien rond het schip te plaatsen, die als ’insluitingsbarrières’ kunnen dienen.

Met een lading van 294.000 ton ijzererts is de stranding van de de ‘Stellar Banner’ het zwaarste incident in zijn soort ooit. Volgens Vale heeft de gezagvoerder de kolos bewust aan de grond gezet, nadat het schip door nog onbekende oorzaak boegschade had opgelopen en slagzij begon te maken. Het lijkt niet uitgesloten dat de kapitein het schip daarmee van de ondergang heeft gered.