Het emiraat met de oppervlakte van iets meer dan een kwart van Nederland legt zo de hand op zo’n 60% van de wereldwijde capaciteit voor de bouw van LNG-tankers voor de komende zeven jaar. Het wil de productie van vloeibaar aardgas opvoeren van 77 miljoen ton per jaar nu naar 126 miljoen ton in 2027.

Topman Saad Sherida Al-Kaabi van Qatar Petroleum, tevens minister van energie, heeft contracten getekend met ‘de grote drie’ van de Koreaanse scheepsbouw. Daarmee kunnen Daewoo, Hyundai en Samsung de komende zeven jaar elk zo’n veertig schepen gaan bouwen. Dat is een enorme opsteker voor de sector, die de afgelopen jaren zware verliezen heeft geleden en zich geconfronteerd ziet met een scherpe daling van de vraag.

Marktleider

De Koreaanse scheepsbouw is de onbetwiste marktleider op het gebied van grote LNG-tankers. Volgens Koreaanse cijfers wonnen de ‘grote drie’ vorig jaar meer dan 90% van alle wereldwijde orders voor dit soort schepen.

Eerder dit jaar leek die hegemonie doorbroken te worden toen Qatar Petroleum zestien LNG-tankers ter waarde van drie miljard dollar bestelde bij de China State Shipbuilding Corporation. Economie-minister Sung Yun-mo verklaarde na ondertekening van de contracten dan ook opgelucht, dat het project mogelijk is gemaakt door ‘het al lang bestaande wederzijdse vertrouwen tussen Korea en Qatar’.

Qatar is al een van ‘s werelds grootste LNG-producenten en -exporteurs en wil de komende jaren nieuwe velden voor zijn noordelijke kust in productie nemen, het zogenoemde North Field-project. Het emiraat, dat ‘s werelds hoogste inkomen per capita heeft, denkt zo garen te spinnen bij de verwachte wereldwijde hausse in de vraag naar vloeibaar aardgas als relatief schone brandstof.

‘Met het sluiten van deze mijlpaal-overeenkomsten hebben we alles in huis om het grootste LNG-scheepsbouwprogramma in de geschiedenis te starten’, liet Al-Kaabi optekenen tijdens de ondertekeningsceremonie. Die werd verder onder meer bijgewoond door sjeik Khalid Bin Khalifa Al Thani, ceo van Qatargas, en toplieden van de drie Koreaanse werven.

Grootste aardgasreserve

Het North Field, of North Dome-veld, in de Perzische Golf is het Qatarese deel van ‘s werelds grootste aardgasreserve. Het zogenoemde South Pars-deel ervan ligt in de exclusieve economische zone van Iran. Het Internationale Energie Agentschap schat dat het veld ruim vijftig biljoen kubieke meter aardgas bevat en nog eens acht miljard kubieke meter aardgascondensaat.

Qatar is enkele maanden geleden begonnen met het boren van de eerste putten. De eerste fase van het megaproject is gericht op het verhogen van de LNG-productie tot 110 miljoen ton per jaar.

De verdere vergroting tot 126 miljoen ton per jaar vereist de bouw van minstens zes zogenoemde LNG-treinen, complexe en peperdure installaties voor het zuiveren en het vloeibaar maken van het aardgas. Daarvoor moet het gas tot minstens min 161 graden worden gekoeld en daalt het volume met een factor 600.