Celstraf voor kapitein en stuurman van ‘3G-schip’ ‘Wakashio’

Ongeluk

Een rechtbank in Mauritius heeft de kapitein en de eerste stuurman van de Japanse bulkcarrier ‘Wakashio’ veroordeeld tot 20 maanden cel voor hun rol in de stranding van het schip voor de kust van het eiland in juli vorig jaar.

Beiden hebben al zestien maanden in voorarrest gezet, zodat ze binnenkort vrijkomen. Ze hebben allebei toegegeven schuldig te zijn aan de scheepsramp en daarvoor hun excuses aangeboden. De president van de rechtbank zei dat ze hoopte dat de vonnissen zouden dienen als les voor scheepsofficieren en als afschrikking voor de toekomst.

Alcohol

De Indiase kapitein heeft in de rechtszaal toegegeven dat hij alcohol had gedronken op de dag van het ongeval en aanvaardde zijn verantwoordelijkheid. In eerste instantie had hij die afgeschoven op de eerste stuurman aan wie hij op dat moment het commando over het schip had overgedragen.

De bemanning was afgeweken van de voorgeschreven koers en voer op slechts twee mijl afstand in plaats van ruim twintig mijl langs de Mauritiaanse kust om binnen het bereik van zendmasten voor hun mobiele telefoons te komen. Tijdens de rechtszaak bleek dat dit min of meer staande praktijk was en dat dit veel vaker was gebeurd.

Bulkcarrier

Door die manoeuvre liep de in ballast varende bulkcarrier van ruim 200.000 ton op een rif, waardoor het uiteindelijk in tweeën brak. Daarbij spoelde naar schatting duizend ton stookolie in zee, waardoor de kust ernstig vervuild raakte. Het opruimen daarvan heeft tot begin dit jaar geduurd en er werden honderden mensen bij ingezet.

Het opruimen van het wrak is inmiddels bijna voltooid. Berger Smit Salvage heeft het ruim 200 meter lange voorschip kort na de ramp  in naar schatting twee kilometer diep water af laten zinken. Het voorschip is ter plekke gesloopt. Op dit moment resteert nog een klein deel van de kiel en deel van de scheepsmotor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Celstraf voor kapitein en stuurman van ‘3G-schip’ ‘Wakashio’ | NT

Celstraf voor kapitein en stuurman van ‘3G-schip’ ‘Wakashio’

Ongeluk

Een rechtbank in Mauritius heeft de kapitein en de eerste stuurman van de Japanse bulkcarrier ‘Wakashio’ veroordeeld tot 20 maanden cel voor hun rol in de stranding van het schip voor de kust van het eiland in juli vorig jaar.

Beiden hebben al zestien maanden in voorarrest gezet, zodat ze binnenkort vrijkomen. Ze hebben allebei toegegeven schuldig te zijn aan de scheepsramp en daarvoor hun excuses aangeboden. De president van de rechtbank zei dat ze hoopte dat de vonnissen zouden dienen als les voor scheepsofficieren en als afschrikking voor de toekomst.

Alcohol

De Indiase kapitein heeft in de rechtszaal toegegeven dat hij alcohol had gedronken op de dag van het ongeval en aanvaardde zijn verantwoordelijkheid. In eerste instantie had hij die afgeschoven op de eerste stuurman aan wie hij op dat moment het commando over het schip had overgedragen.

De bemanning was afgeweken van de voorgeschreven koers en voer op slechts twee mijl afstand in plaats van ruim twintig mijl langs de Mauritiaanse kust om binnen het bereik van zendmasten voor hun mobiele telefoons te komen. Tijdens de rechtszaak bleek dat dit min of meer staande praktijk was en dat dit veel vaker was gebeurd.

Bulkcarrier

Door die manoeuvre liep de in ballast varende bulkcarrier van ruim 200.000 ton op een rif, waardoor het uiteindelijk in tweeën brak. Daarbij spoelde naar schatting duizend ton stookolie in zee, waardoor de kust ernstig vervuild raakte. Het opruimen daarvan heeft tot begin dit jaar geduurd en er werden honderden mensen bij ingezet.

Het opruimen van het wrak is inmiddels bijna voltooid. Berger Smit Salvage heeft het ruim 200 meter lange voorschip kort na de ramp  in naar schatting twee kilometer diep water af laten zinken. Het voorschip is ter plekke gesloopt. Op dit moment resteert nog een klein deel van de kiel en deel van de scheepsmotor.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement