In totaal gaat het om een boetebedrag van 96,2 miljard won, omgerekend zo’n 70 miljoen euro. De 23 rederijen die post van de FTC kunnen verwachten, hebben zich volgens de Zuid-Koreanen schuldig gemaakt aan het kunstmatig verhogen van de tarieven op routes in Zuidoost-Azië. Het gaat niet om de prijsexplosie die de laatste tijd tijdens de coronacrisis wereldwijd plaatsvond: de Zuid-Koreanen spreken van een samenzwering over een periode van vijftien jaar.

Onder de containerrederijen die volgens de FTC schuldig zijn, bevinden zich grote namen als Maersk, Cosco, Evergreen en Zuid-Korea’s eigen HMM. Ook kleinere Zuid-Koreaanse rederijen als SM Line en Heung-A Shipping krijgen een boete.

Onderzoek

Het onderzoek naar de 23 rederijen liep sinds vorig voorjaar, maar begin oktober kwamen er berichten uit Zuid-Korea dat de reders de dans mogelijk zouden ontspringen dankzij een nieuwe Zuid-Koreaanse scheepvaarwet waarin de bedrijven meer vrijheid zouden krijgen om samen te werken. Die nieuwe scheepvaartwet kreeg vervolgens wel parlementaire steun, maar naar nu blijkt betekent dat niet dat de 23 aangeklaagde rederijen daarmee met terugwerkende kracht worden vrijgepleit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement