Dat dankt de rederij aan ‘een veel hogere gemiddelde vrachtprijs’, die met 2774 dollar per teu ruim 80% boven het niveau van een jaar geleden lag. De omzet steeg met een miljard tot negen miljard dollar. Dat betekent dat de Duitsers aan elke dollar omzet netto 52 cent winst over hielden. 

Topman Rolf Habben Jansen ziet wel ‘de eerste tekenen dat de markt over zijn hoogtepunt heen is’, maar verwacht niettemin ‘een sterk tweede kwartaal’. Het concern schroefde eind vorige maand zijn winstprognose voor het hele jaar al met zo’n twee miljard op tot rond de 13,5 miljard dollar voor rente en belasting (ebit).

Het vervoerde volume bleef met drie miljoen teu gelijk. De nettowinst van ruim 51 miljoen dollar per dag had nog hoger kunnen uitvallen als de bunkerprijs niet omhoog was geschoten. Hapag moest in het eerste kwartaal gemiddeld 613 dollar per ton afrekenen, bijna 60% meer dan de 384 dollar van vorig jaar.

Habben Jansen gaat er vanuit dat de vertragingen en de congestie in de containervaart in de tweede helft van het jaar zullen afnemen. ‘Voor onze klanten wereldwijd zullen we er alles aan doen om deze moeilijke marktomgeving zo snel mogelijk te normaliseren’, aldus de Nederlandse Hapag-baas.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement