Alsym Energy is een bedrijf uit Woburn (Massachusetts) dat achter de schermen al zeven jaar werkt aan technologie die moet gaan leiden tot massaproductie van oplaadbare ‘high-performance’ batterijen waarin geen metalen als lithium en kobalt worden gebruikt, waardoor volgens de Amerikaanse onderneming allerlei problemen die met deze grondstoffen gepaard gaan uit de wereld geholpen kunnen worden, zoals gevaarlijke werkomstandigheden in mijnen, ongelukken door ontploffende batterijen en milieuonvriendelijke afvalstromen.

Goedkoop

De materialen die Alsym wel in zijn batterijen gebruikt, zijn volgens het bedrijf ‘gemakkelijk te winnen’ en ook nog eens goedkoop. Het bedrijf mikt, naast dus op de vrachtschepen, ook op toepassing in elektrische auto’s. De precieze samenstelling van de Amerikaanse wonderbatterijen hangt het bedrijf evenwel niet aan de grote klok.

Synergy Group, scheepsmanager van meer dan vijfhonderd schepen, waaronder bijvoorbeeld enkele 24.000 teu-containerreuzen van Evergreen, grote olietankers, lng-schepen en car carriers, is in elk geval genoeg overtuigd geraakt door het Alsym-verhaal om nu een samenwerking aan te gaan. Het is de bedoeling dat Synergy, samen met de collega’s van Nissen Kaiun, voor een proefperiode van drie jaar 1 gigawatt aan batterijen per jaar geleverd krijgt zodra Alsym met grootschalige productie ervan begint, een moment dat gepland staat in 2025.

Proefproductie

Voor het zover is, moet de batterij echter eerst nog verder ontwikkeld worden. De batterijenlevering is op voorwaarde dat de batterijen aan bepaalde prestatieniveaus én aan geldende regelgeving in de vrachtscheepvaart voldoen. Proefproductie van de batterijen zou nog in de loop van dit jaar beginnen in Massachussetts.

Rajesh Unni, ceo van Synergy, meldt in een gezamenlijk persbericht alle vertrouwen te hebben in het project. De technologie van Alsym is volgens hem ‘well-placed’ om uit te groeien tot een veilig alternatief voor de gebruikelijke lithiumbatterijen die door ontbrandingen al tal van incidenten in de transportwereld teweeg hebben gebracht. Ook het verlagen van de kosten van elektrisch vervoer is volgens hem een belangrijk punt om ‘zero-emission-transport’ sneller tot een realiteit te kunnen maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement