Maersk, dat ongeveer een zesde van de wereldwijde containerhandel controleert, voorspelt nu dat de wereldwijde vraag naar containers dit jaar tussen 2 procent en 4 procent zal afnemen. Eerder rekende het concern nog op een vraagdaling van 1 procent tot een stijging van 1 procent.

Maersk verhoogde in augustus nog voor de tweede keer op rij zijn winstverwachting voor dit jaar vanwege de aanhoudende grote vraag naar containervervoer en de sterk gestegen vrachttarieven. Nu de opstoppingen in de havens afnemen en de vraag naar consumptiegoederen terugloopt door de hoge inflatie, is het volgens topman Søren Skou “duidelijk dat de vrachttarieven een hoogtepunt hebben bereikt”.

Het concern zag desondanks de winst vóór rentekosten en belastingen in het derde kwartaal stijgen tot bijna 9,5 miljard dollar. Dat was meer dan de 8,6 miljard dollar die economen hadden voorzien. Ook hield Maersk vast aan zijn winstprognose voor het hele jaar. Het concern waarschuwde eerder deze week al dat de vrachttarieven sneller dalen dan verwacht en magazijnen in de Verenigde Staten en Europa vol beginnen te lopen voor het belangrijke feestdagenseizoen, terwijl de vraag van consumenten naar goederen afneemt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement