In 2021 was MSC ook al als kool gegroeid: toen had de rederij er zelfs 411.000 teu bijgekregen. De enorme vloot stelt de marktleider in 2023 wel voor de enorme opdracht om al die capaciteit winstgevend te benutten nu de markt en de containertarieven veel minder florissant zijn geworden, maar Alphaliner noemt MSC en de andere grote teu-verzamelaars van 2022 niettemin de ‘gainers’ en de rederijen die niet zo hard groeiden de ‘losers’.

Onder die laatste categorie is Cosco geschaard, dat zijn vloot met 2,1% zag krimpen, en ook Maersk, dat 1,4% inleverde. ONE en HMM sloten 2022 eveneens af met minder capaciteit dan waarmee ze het jaar begonnen, maar bij hen was de terugval minder dan 1%.

Procentueel de grootste groeier van het jaar was ZIM: de Israëlische rederij breidde haar vloot uit met 29%. Ook de grotere spelers CMA CGM (+7,1%) en Evergreen (+12,5%) worden door Alphaliner tot de winnaars van 2022 gerekend. Ook groei, maar wat bescheidener, was er voor Yang Ming en Hapag-Lloyd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement