Het heeft daartoe Beaver Lake Renewable Energy (BLRE) opgezet, dat de brandstof in 2027 moet gaan leveren. Die is verantwoordelijk voor de bouw van de fabriek in de staat Louisiana. Volgens SunGas wordt de geleverde methanol ‘koolstof-negatief’, omdat bij de productie ervan jaarlijks bijna een miljoen ton CO2 zal worden afgevangen en opgeslagen.

SunGas sloot eind vorig jaar een overeenkomst voor levering van groene methanol aan Maersk, maar onduidelijk is nog om welke hoeveelheden dat gaat. De Deense rederij heeft zich ten doel gesteld om in 2040 netto emissievrij te zijn. Maersk zegt in een gezamenlijk persbericht dat ‘de investering helpt om waardevolle diensten aan onze klanten te leveren’.

op methanol varen

Maersk heeft al 25 schepen besteld die op methanol kunnen varen. De eerste, een feederschip van 2100 teu, is enkele maanden geleden in Zuid-Korea opgeleverd en is nu onderweg naar Europa. Verwacht wordt dat er de komende jaren te weinig groene methanol beschikbaar is, waardoor een deel van de schepen in het begin op conventionele brandstoffen zal moeten varen.

Maersk maakt er geen geheim van dat het een ingewikkeld proces is om de productie van groene methanol op gang te krijgen. De Deense rederij is al verschillende joint ventures aangegaan met partners die de bouw van methanolfabrieken hebben aangekondigd. Een daarvan is WasteFuel in de Filippijnen, dat een bioraffinaderij met een capaciteit van 100.000 ton methanol per jaar wil gaan bouwen.

Een producent mag het label ‘groen’ gebruiken als de productie van methanol, een vorm van alcohol, geen invloed heeft op het klimaat. Volgens SunGas voldoet de brandstof daar aan, omdat die wordt geproduceerd uit duurzaam beheerde lokale bossen. Het bedrijf sloot het afgelopen jaar ook overeenkomsten met andere bedrijven, waaronder de eveneens Deense energieleverancier Ørsted.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement