Hapag-Lloyd meldt ‘robuuste’ halfjaarcijfers in moeilijke markt

Zwakkere marktvraag

Hapag-Lloyd heeft in het eerste halfjaar een operationele winst (ebitda) geboekt van 3,5 miljard euro en een brutowinst (ebit) van 2,5 miljard euro en noemt dat ‘robuuste resultaten in verslechterde marktomstandigheden’. Rolf Habben Jansen, de Nederlandse ceo van de Duitse containerrederij, vindt dat ‘we al met al kunnen terugkijken op een succesvol eerste halfjaar’.

Foto: Hapag Lloyd

Een zwakkere marktvraag en dalende containertarieven hadden ‘een zeer merkbare invloed op onze inkomsten’, aldus Habben Jansen. Een herhaling van 2022, dat voor de hele containerscheepvaart een topjaar was met duizelingwekkend hoge winsten, is dit jaar daardoor bij lange na niet mogelijk. Maar dat wist Hapag-Lloyd begin dit jaar al. Bij de bekendmaking van de monsterwinsten van 2022 (een ebitda van 19,4 miljard euro, in dollars ging de vetpot van Hapag-Lloyd vorig jaar zelfs over de 20 miljard heen) sprak de Duitse rederij reeds de verwachting uit dat de ebitda in 2023 zal terugvallen naar tussen de 4 en 6 miljard euro en dat de ebit zal uitkomen op 3 miljard euro. Nu, bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, handhaaft Hapag-Lloyd die verwachting.

De Duitse containerrederij ziet derhalve resultaten die ‘aanzienlijk onder het niveau van het voorgaande jaar’ liggen, maar noemt onder meer de recent gedane investeringen in terminalcapaciteit als argument om toch van een ‘succesvol’ halfjaar te spreken. Of 2023 ook aan de eindstreep voor tevredenheid gaat zorgen, is volgens de rederij nog wel afhankelijk van de ‘uitdagende’ marktomstandigheden, waarbij het bedrijf wijst op de oorlog in Oekraïne, de inflatie en grote voorraden die nog in dc’s liggen en wellicht niet om veel aanvulling vragen.

Feit is in elk geval dat de winsten nog steeds aanzienlijk boven het niveau liggen dat in de jaren voor corona gebruikelijk was. In 2018 moest de rederij genoegen nemen met een operationele winst van ruim 1 miljard euro, die in 2019 steeg tot een kleine 2 miljard. De brutowinst kwam in die jaren met respectievelijk 444 miljoen en 811 miljoen euro niet boven het miljard uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Hapag-Lloyd meldt ‘robuuste’ halfjaarcijfers in moeilijke markt | NT

Hapag-Lloyd meldt ‘robuuste’ halfjaarcijfers in moeilijke markt

Zwakkere marktvraag

Hapag-Lloyd heeft in het eerste halfjaar een operationele winst (ebitda) geboekt van 3,5 miljard euro en een brutowinst (ebit) van 2,5 miljard euro en noemt dat ‘robuuste resultaten in verslechterde marktomstandigheden’. Rolf Habben Jansen, de Nederlandse ceo van de Duitse containerrederij, vindt dat ‘we al met al kunnen terugkijken op een succesvol eerste halfjaar’.

Foto: Hapag Lloyd

Een zwakkere marktvraag en dalende containertarieven hadden ‘een zeer merkbare invloed op onze inkomsten’, aldus Habben Jansen. Een herhaling van 2022, dat voor de hele containerscheepvaart een topjaar was met duizelingwekkend hoge winsten, is dit jaar daardoor bij lange na niet mogelijk. Maar dat wist Hapag-Lloyd begin dit jaar al. Bij de bekendmaking van de monsterwinsten van 2022 (een ebitda van 19,4 miljard euro, in dollars ging de vetpot van Hapag-Lloyd vorig jaar zelfs over de 20 miljard heen) sprak de Duitse rederij reeds de verwachting uit dat de ebitda in 2023 zal terugvallen naar tussen de 4 en 6 miljard euro en dat de ebit zal uitkomen op 3 miljard euro. Nu, bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, handhaaft Hapag-Lloyd die verwachting.

De Duitse containerrederij ziet derhalve resultaten die ‘aanzienlijk onder het niveau van het voorgaande jaar’ liggen, maar noemt onder meer de recent gedane investeringen in terminalcapaciteit als argument om toch van een ‘succesvol’ halfjaar te spreken. Of 2023 ook aan de eindstreep voor tevredenheid gaat zorgen, is volgens de rederij nog wel afhankelijk van de ‘uitdagende’ marktomstandigheden, waarbij het bedrijf wijst op de oorlog in Oekraïne, de inflatie en grote voorraden die nog in dc’s liggen en wellicht niet om veel aanvulling vragen.

Feit is in elk geval dat de winsten nog steeds aanzienlijk boven het niveau liggen dat in de jaren voor corona gebruikelijk was. In 2018 moest de rederij genoegen nemen met een operationele winst van ruim 1 miljard euro, die in 2019 steeg tot een kleine 2 miljard. De brutowinst kwam in die jaren met respectievelijk 444 miljoen en 811 miljoen euro niet boven het miljard uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement