Beheerder Panamakanaal verlengt beperkingen

32 schepen per dag

Beheerder PCA van het Panamakanaal verlengt de toegangsbeperkingen voor de scheepvaart in elk geval tot september.

Foto: Shutterstock

Door de restricties mogen schepen die door het kanaal varen een maximale diepgang hebben van 13,4 meter en is het dagelijkse aantal schepen dat door het kanaal kan varen beperkt tot 32 in vergelijking met de normale 36-38 schepen. Volgens een bericht van PCA blijven de restricties tot 2 september van kracht.

De kanaalbeheerder reserveert dagelijks veertien doorvaarten door de oude sluizen en tien door de nieuwe en grotere sluizen voor schepen die een passage hebben gereserveerd. Daarnaast zijn er acht ‘slots’ beschikbaar voor schepen die niet hebben gereserveerd en dus op hun beurt moeten wachten.

Het aantal wachtende schepen is deze week afgenomen van de piek van 161 schepen tot 134 donderdagochtend. Volgens de kanaalautoriteit zijn de wachtrijen verkleind door extra schepen zonder reservering door te laten.

Watertekorten

Het Panamakanaal kampt al jaren met watertekorten door de afgenomen neerslag in de regio, maar dit leidt dit jaar voor het eerst tot wachtrijen aan weerskanten van de verbinding tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Pogingen om het waterverbruik van het kanaal terug te dringen en de opslagcapaciteit te vergroten bieden tot nu toe onvoldoende soelaas.

Containerschepen, die vrijwel altijd hun passage reserveren, krijgen voorrang op andere schepen, zoals tankers en bulkcarriers. Toch heeft ook de containervaart veel last van de beperkingen. Neopanamax-schepen tot ongeveer 16.600 teu kunnen niet meer volbeladen door het kanaal en moeten in sommige gevallen een deel van de containers achterlaten in een van de havens aan weerskanten van het kanaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Beheerder Panamakanaal verlengt beperkingen | NT

Beheerder Panamakanaal verlengt beperkingen

32 schepen per dag

Beheerder PCA van het Panamakanaal verlengt de toegangsbeperkingen voor de scheepvaart in elk geval tot september.

Foto: Shutterstock

Door de restricties mogen schepen die door het kanaal varen een maximale diepgang hebben van 13,4 meter en is het dagelijkse aantal schepen dat door het kanaal kan varen beperkt tot 32 in vergelijking met de normale 36-38 schepen. Volgens een bericht van PCA blijven de restricties tot 2 september van kracht.

De kanaalbeheerder reserveert dagelijks veertien doorvaarten door de oude sluizen en tien door de nieuwe en grotere sluizen voor schepen die een passage hebben gereserveerd. Daarnaast zijn er acht ‘slots’ beschikbaar voor schepen die niet hebben gereserveerd en dus op hun beurt moeten wachten.

Het aantal wachtende schepen is deze week afgenomen van de piek van 161 schepen tot 134 donderdagochtend. Volgens de kanaalautoriteit zijn de wachtrijen verkleind door extra schepen zonder reservering door te laten.

Watertekorten

Het Panamakanaal kampt al jaren met watertekorten door de afgenomen neerslag in de regio, maar dit leidt dit jaar voor het eerst tot wachtrijen aan weerskanten van de verbinding tussen de Atlantische en Stille Oceaan. Pogingen om het waterverbruik van het kanaal terug te dringen en de opslagcapaciteit te vergroten bieden tot nu toe onvoldoende soelaas.

Containerschepen, die vrijwel altijd hun passage reserveren, krijgen voorrang op andere schepen, zoals tankers en bulkcarriers. Toch heeft ook de containervaart veel last van de beperkingen. Neopanamax-schepen tot ongeveer 16.600 teu kunnen niet meer volbeladen door het kanaal en moeten in sommige gevallen een deel van de containers achterlaten in een van de havens aan weerskanten van het kanaal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement