Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen deal

Chornomorsk

Voor het eerst sinds het aflopen van de graandeal heeft een vrachtschip Oekraïne bereikt en het land weer verlaten met graan. Het vaartuig is nu onderweg naar de Bosporus, verklaarde de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov dinsdag op Facebook.

Haven van Odesa
Foto: Shutterstock

Het gaat om het schip Resilient Africa met aan boord 3000 ton tarwe. Dit schip kwam zaterdag aan in de haven van Chornomorsk (regio Odesa), net als de Aroyat. Dit waren de eerste schepen die Oekraïne bereikten via een tijdelijke corridor die Oekraïne zelf heeft opgezet vanwege het aflopen van de graandeal. Zij moeten in totaal 20.000 ton tarwe transporteren naar Afrika en Azië.

Vanuit Chornomorsk werd veel graan uitgevoerd toen de graandeal nog van kracht was. Oekraïne kon dankzij de overeenkomst bijna een jaar lang veilig landbouwproducten via de Zwarte Zee uitvoeren. De afspraken werden meermaals verlengd, maar Rusland weigert sinds halverwege juli medewerking uit onvrede over de eigen export. Sindsdien worden regelmatig Oekraïense haven aangevallen.

Oekraïne kondigde vorige maand aan een “humanitaire corridor” in de Zwarte Zee te openen voor schepen die vastzitten in Oekraïense havens sinds de Russische invasie in februari 2022 begon en om weer graan te kunnen uitvoeren ondanks dat er geen veiligheidsgaranties meer zijn. Eerder verlieten vijf schepen de haven van de stad Odesa.

Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen deal | NT

Eerste schip haalt graan op in Oekraïne sinds aflopen deal

Chornomorsk

Voor het eerst sinds het aflopen van de graandeal heeft een vrachtschip Oekraïne bereikt en het land weer verlaten met graan. Het vaartuig is nu onderweg naar de Bosporus, verklaarde de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov dinsdag op Facebook.

Haven van Odesa
Foto: Shutterstock

Het gaat om het schip Resilient Africa met aan boord 3000 ton tarwe. Dit schip kwam zaterdag aan in de haven van Chornomorsk (regio Odesa), net als de Aroyat. Dit waren de eerste schepen die Oekraïne bereikten via een tijdelijke corridor die Oekraïne zelf heeft opgezet vanwege het aflopen van de graandeal. Zij moeten in totaal 20.000 ton tarwe transporteren naar Afrika en Azië.

Vanuit Chornomorsk werd veel graan uitgevoerd toen de graandeal nog van kracht was. Oekraïne kon dankzij de overeenkomst bijna een jaar lang veilig landbouwproducten via de Zwarte Zee uitvoeren. De afspraken werden meermaals verlengd, maar Rusland weigert sinds halverwege juli medewerking uit onvrede over de eigen export. Sindsdien worden regelmatig Oekraïense haven aangevallen.

Oekraïne kondigde vorige maand aan een “humanitaire corridor” in de Zwarte Zee te openen voor schepen die vastzitten in Oekraïense havens sinds de Russische invasie in februari 2022 begon en om weer graan te kunnen uitvoeren ondanks dat er geen veiligheidsgaranties meer zijn. Eerder verlieten vijf schepen de haven van de stad Odesa.