Maersk en CMA CGM gaan samenwerken in strijd tegen CO2

Varen op methaan en methanol

Maersk en CMA CGM hebben bekendgemaakt dat ze gaan samenwerken om ‘vaart te zetten achter het decarboniseren van de scheepvaartsector’. De twee containerrederijen willen samen ‘het gebruik van alternatieve groenere brandstoffen voor de aandrijving van containerschepen ontwikkelen’ en stellen dat hun samenwerking gebeurt ‘in volledige overeenstemming met alle wetten en regelgeving’.

De twee rederijen willen onder meer helpen om ‘kaders te scheppen’ voor toekomstige massaproductie van groene methaan en groene methanol. Verder is het hun ambitie om standaarden te ontwikkelen voor schepen die op groene methanol varen als het gaat om veiligheidsregels en bunkeren. Ook willen ze de belangrijkste zeehavens in de wereld stimuleren om voor voldoende bevoorrading en bunkercapaciteit van bio/-e-methanol te gaan zorgen. Maersk en CMA CMG zeggen samen verder bovendien andere mogelijke ‘net zero-oplossingen’ en innovatieve technologieën te willen verkennen en onderzoeken, bijvoorbeeld met ammoniak.

Maersk liet een week geleden ’s werelds eerste containerschip dopen dat geschikt is om te varen op methanol, de ‘Laura Maersk’ (2100 teu), waarbij de ceremoniële handeling met de champagnefles werd verricht door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Inmiddels heeft zowel Maersk als CMA CGM ook al aanzienlijk grotere containerschepen besteld die op methanol kunnen varen en die de komende jaren door de werven worden opgeleverd. CMA CGM investeerde verder al flink in schepen die op lng kunnen varen, ook al vinden milieuorganisaties dat lng-aandrijving feitelijk geen greintje beter is voor het klimaat dan ouderwetse stookolieschepen.

Rodolphe Saadé, ceo van CMA CGM, noemt het nieuwe samenwerkingsverband met zijn Deense concurrent ‘een mijlpaal voor het decarboniseren van onze sector’. ‘Door de knowhow en expertise van twee leidende scheepvaartbedrijven te bundelen, zullen we de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en technologieën versnellen’, aldus de Fransman. Volgens ceo Vincent Clerc van Maersk opent zich dankzij de aangekondigde krachtenbundeling ‘een tastbaar en optimistisch pad naar een duurzame toekomst’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Maersk en CMA CGM gaan samenwerken in strijd tegen CO2 | NT

Maersk en CMA CGM gaan samenwerken in strijd tegen CO2

Varen op methaan en methanol

Maersk en CMA CGM hebben bekendgemaakt dat ze gaan samenwerken om ‘vaart te zetten achter het decarboniseren van de scheepvaartsector’. De twee containerrederijen willen samen ‘het gebruik van alternatieve groenere brandstoffen voor de aandrijving van containerschepen ontwikkelen’ en stellen dat hun samenwerking gebeurt ‘in volledige overeenstemming met alle wetten en regelgeving’.

De twee rederijen willen onder meer helpen om ‘kaders te scheppen’ voor toekomstige massaproductie van groene methaan en groene methanol. Verder is het hun ambitie om standaarden te ontwikkelen voor schepen die op groene methanol varen als het gaat om veiligheidsregels en bunkeren. Ook willen ze de belangrijkste zeehavens in de wereld stimuleren om voor voldoende bevoorrading en bunkercapaciteit van bio/-e-methanol te gaan zorgen. Maersk en CMA CMG zeggen samen verder bovendien andere mogelijke ‘net zero-oplossingen’ en innovatieve technologieën te willen verkennen en onderzoeken, bijvoorbeeld met ammoniak.

Maersk liet een week geleden ’s werelds eerste containerschip dopen dat geschikt is om te varen op methanol, de ‘Laura Maersk’ (2100 teu), waarbij de ceremoniële handeling met de champagnefles werd verricht door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Inmiddels heeft zowel Maersk als CMA CGM ook al aanzienlijk grotere containerschepen besteld die op methanol kunnen varen en die de komende jaren door de werven worden opgeleverd. CMA CGM investeerde verder al flink in schepen die op lng kunnen varen, ook al vinden milieuorganisaties dat lng-aandrijving feitelijk geen greintje beter is voor het klimaat dan ouderwetse stookolieschepen.

Rodolphe Saadé, ceo van CMA CGM, noemt het nieuwe samenwerkingsverband met zijn Deense concurrent ‘een mijlpaal voor het decarboniseren van onze sector’. ‘Door de knowhow en expertise van twee leidende scheepvaartbedrijven te bundelen, zullen we de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en technologieën versnellen’, aldus de Fransman. Volgens ceo Vincent Clerc van Maersk opent zich dankzij de aangekondigde krachtenbundeling ‘een tastbaar en optimistisch pad naar een duurzame toekomst’.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement