Om drukte en files tegen te gaan wil de Vlaamse regering een kilometerheffing invoeren voor personenauto’s. De Vlaamse verkeersminister Ben Weyts pleit voor een slimme kilometerheffing, waarvan het tarief afhangt van de locatie en het tijdstip.

Vrachtwagens

Weyts zegt dat de beslissing over invoering van een kilometerheffing aan de volgende Vlaamse regering is. Dat zal op zijn vroegst rond 2024 gebeuren. België kent al wel een kilometerheffing voor vrachtwagens. Die werd in april 2016 van kracht. Veel transportbedrijven zouden dan ook graag zien dat de maatregel wordt uitgebreid naar personenauto’s.

Uit een onderzoek van I&O Research bleek onlangs dat in Nederland een ruime meerderheid (58%) voorstander is van een vorm van rekeningrijden. Al zijn hier geen plannen om een kilometerheffing in te voeren voor personenauto’s. Voor trucks staat een dergelijke maatregel wel op de planning. Volgens de huidige plannen moet deze in 2023 worden ingevoerd.

Lees ook: Meerderheid voorstander van rekeningrijden voor personenauto’s