De acquisitie, die in oktober van het vorig jaar werd aangekondigd, versterkt de aanwezigheid van Geodis niet alleen in Polen, de derde logistieke markt van Europa, maar in geheel Oost-Europa en vult tegelijkertijd het Europese landvervoer aan, stelt topvrouw Marie-Christine Lombard van Geodis. Daarnaast verstevigt de overname de logistieke marktpositie in Duitsland, dat veel van de industriële productie naar Polen heeft verplaatst.

Spoorbedrijf SNCF

Voor welk bedrag de aandelen van eigenaar verruilen, is niet bekendgemaakt door de partijen. Het voormalige staatsbedrijf Pekaes, dat 1200 medewerkers telt, zal worden ondergebracht bij de divisie Geodis Road Transport, meldt de Franse expediteur, dat wederom een onderdeel is van spoorbedrijf SNCF.

De overname is onderdeel van het strategisch plan Ambition 2023′ en moet er ook voor zorgen dat Geodis in Oost Europa ook meer toegang krijgt tot intermodale spooroplossingen. Pekeas heeft in dat segment al een sterke marktpositie en dat netwerk zal volgens Geodis snel worden geïntegreerd met de bestaande raildiensten van de Fransen via moederbedrijf SNCF in West-Europa. Hetzelfde geldt voor het landverkeer, waardoor een fijnmazig Europees lijnennetwerk ontstaat, aldus Geodis.

Groupage-netwerk

Pekaes werd in 1958 opgericht en bezit een fijnmazig groupage-netwerk met 20 filialen in Polen alleen. Het bediend naar eigen zeggen rond de 10.000 nationale en internationale klanten in binnen-en buitenland.