Dat schrijft Tapa in zijn jaarverslag. Hoewel overheden inwoners het afgelopen jaar adviseerden om zoveel mogelijk thuis te blijven, noteerde Tapa in het EMEA-gebied 6.463 gevallen van ladingdiefstal in 56 landen. De criminelen maakten gemiddeld bijna een half miljoen per dag buit.

Met 3.100 en 1.727 diefstallen spanden criminelen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland de kroon. Samen zijn deze landen goed voor driekwart van alle gerapporteerde incidenten. Volgens Tapa komt dat niet alleen doordat het VK en Duitsland gekende gebieden zijn voor ladingdiefstal, de cijfers laten ook zien dat de de overheid in de beide landen proactief data delen.

Nederland

Zes andere landen rapporteerden vorig jaar meer dan 100 gevallen van ladingdiefstal. Dat zijn Rusland (307), Nederland (199), Spanje (178), Italië (121), Zuid-Afrika (105) en Denemarken (101).

De schade lag vorig jaar bijna 25% hoger dan in 2019. Het gaat om tweede hoogste criminaliteitscijfers sinds Tapa die registreert. Volgens de organisatie droegen vooral de vaak onjuiste verhalen over tekorten en lege schappen in de supermarkt bij aan de toename. Levensmiddelen waren onder de hamsterende criminelen dan ook het populairst (536 gevallen), gevolgd door tabakswaren (403 diefstallen). Ook economische onzekerheid en de grote vraag naar medische hulpmiddelen stuwden de criminaliteitscijfers op.

Parkeerplaatsen

Ruim 56% van deze goederen werden uit trucks en bezorgbusjes gestolen. Vooral op parkeerplaatsen en in de openbare ruimte. In slechts 232 gevallen ging het om diefstal uit logistieke centra. Volgens Tapa draagt het gebrek aan veilige truckparkeerplaatsen bij aan de hoge cijfers. De helft van alle diefstallen vond plaats op onbeveiligde parkings.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding