Als gevolg van sancties die werden afgekondigd vanwege de Russische invasie in Oekraïne hadden de vrachtwagenchauffeurs tot en met zaterdag de tijd om de EU te verlaten.

Vlak voor het verstrijken van de deadline bereikte de file zijn hoogtepunt. Doordat er een rij van 80 kilometer was ontstaan, moesten chauffeurs tot wel 33 uur wachten om de grens over te kunnen steken. In de loop van zondag was de wachttijd afgenomen tot ongeveer 12 uur.

Verbannen

De EU heeft vrijwel alle vrachtwagens uit Rusland en Belarus, een belangrijke Russische bondgenoot, verbannen. Vrachtwagens die medicijnen, post en producten van aardolie vervoeren zijn uitgezonderd van de maatregel.

Volgens de BBC zijn er echter nog steeds veel vrachtwagenchauffeurs uit de twee landen die de EU nog niet hebben verlaten. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor deze chauffeurs. Een mogelijkheid is dat hun voertuigen in beslag worden genomen. De vrees bestaat dat dit tot tegenmaatregelen van Rusland en Belarus zal leiden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement