De Russische regering presenteert de maatregel als reactie op westerse sancties. Russische en Wit-Russische vrachtwagens mogen sinds 8 april de EU niet meer in.

De import vanuit Rusland over de weg is sterk afgenomen sinds de invasie in Oekraïne. Vrachtwagens die vanuit de EU de grens passeren, moeten rekening houden met wachttijden van meerdere dagen. De leveringskosten zijn geëxplodeerd. Toch gaan er nog steeds Europese vrachtwagens de Russische grens over.

Uitzonderingen

Transporteurs die hun vracht alsnog door Rusland over de weg willen vervoeren, zullen de oplegger bij de grens aan een Russische of Wit-Russische truck moeten koppelen. Die truck bezorgt de lading dan bij de ontvanger. In Wit-Rusland is deze regeling al sinds 16 april aan de orde.

De exclave Kaliningrad vormt een uitzondering op de wet, hier kunnen Europese trucks blijven passeren. Ook mogen levende dieren en de meeste voedingswaren nog wel geleverd worden door de vijandige trucks. Het decreet gaat op 10 oktober in en zal tot tenminste het einde van het jaar gelden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement