Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Al eerder rees het vermoeden dat Ineos naar Antwerpen zou gaan. Inmiddels is die keuze definitief geworden. De komst van de fabrieken zorgt voor vijfhonderd arbeidsplaatsen. Dinsdag vindt een persconferentie plaats over de deal.

De fabrieken komen op de rechteroever, ten noorden van de plaats Lillo. Volgens het dagblad komen ze op de terreinen van Gunvor, Monsanto en Solvay. Het zou gaan om de grootste investering van de voorbije twintig jaar in de Europese chemiesector. Als alles volgens planning verloopt, moeten beide bedrijfsonderdelen openen in 2023.

Fabrieken

De grootste van de twee fabrieken betreft een kraker die ethaangas omzet in ethyleen. De andere investering bestaat uit een PDH-fabriek die propaangas omzet in propyleen. De keuze van de Britten benadrukt de voorname positie van Antwerpen als centrum voor de chemiesector. Onlangs kondigde ook het Oostenrijkse chemieconcern Borealis aan te investeren in Schelde-haven. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.