Miljardeninvestering Ineos definitief naar Antwerpen

chemie

Het Britse chemieconcern Ineos gaat twee fabrieken bouwen in het Antwerpse havengebied. Met de investering is een bedrag gemoeid van maar liefst 2,7 miljard euro. Daarmee vist de haven van Rotterdam achter het net.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Al eerder rees het vermoeden dat Ineos naar Antwerpen zou gaan. Inmiddels is die keuze definitief geworden. De komst van de fabrieken zorgt voor vijfhonderd arbeidsplaatsen. Dinsdag vindt een persconferentie plaats over de deal.

De fabrieken komen op de rechteroever, ten noorden van de plaats Lillo. Volgens het dagblad komen ze op de terreinen van Gunvor, Monsanto en Solvay. Het zou gaan om de grootste investering van de voorbije twintig jaar in de Europese chemiesector. Als alles volgens planning verloopt, moeten beide bedrijfsonderdelen openen in 2023.

Fabrieken

De grootste van de twee fabrieken betreft een kraker die ethaangas omzet in ethyleen. De andere investering bestaat uit een PDH-fabriek die propaangas omzet in propyleen. De keuze van de Britten benadrukt de voorname positie van Antwerpen als centrum voor de chemiesector. Onlangs kondigde ook het Oostenrijkse chemieconcern Borealis aan te investeren in Schelde-haven. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Miljardeninvestering Ineos definitief naar Antwerpen | NT

Miljardeninvestering Ineos definitief naar Antwerpen

chemie

Het Britse chemieconcern Ineos gaat twee fabrieken bouwen in het Antwerpse havengebied. Met de investering is een bedrag gemoeid van maar liefst 2,7 miljard euro. Daarmee vist de haven van Rotterdam achter het net.

Dat meldt de Belgische zakenkrant De Tijd. Al eerder rees het vermoeden dat Ineos naar Antwerpen zou gaan. Inmiddels is die keuze definitief geworden. De komst van de fabrieken zorgt voor vijfhonderd arbeidsplaatsen. Dinsdag vindt een persconferentie plaats over de deal.

De fabrieken komen op de rechteroever, ten noorden van de plaats Lillo. Volgens het dagblad komen ze op de terreinen van Gunvor, Monsanto en Solvay. Het zou gaan om de grootste investering van de voorbije twintig jaar in de Europese chemiesector. Als alles volgens planning verloopt, moeten beide bedrijfsonderdelen openen in 2023.

Fabrieken

De grootste van de twee fabrieken betreft een kraker die ethaangas omzet in ethyleen. De andere investering bestaat uit een PDH-fabriek die propaangas omzet in propyleen. De keuze van de Britten benadrukt de voorname positie van Antwerpen als centrum voor de chemiesector. Onlangs kondigde ook het Oostenrijkse chemieconcern Borealis aan te investeren in Schelde-haven. Het gaat hierbij om een bedrag van ongeveer 1 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement