De haven wil al over twee jaar beginnen met de levering van walstroom aan zeeschepen op basis van waterstof. In 2025 zou een grootschalige waterstoffabriek, Hyport, operationeel moeten zijn. Die moet verrijzen in het havengebied Plassendale 1. De fabriek wordt gebouwd op een gebied van zeven hectare en zal werk bieden aan een dertigtal werknemers.

Overschot

Het idee is om via elektrolyse waterstof te produceren met stroom van offshore windparken. De komende jaren groeit het totale vermogen van de Belgische offshore windsector tot vier gigawatt. Dat is in principe bedoeld voor huishoudens, maar als de afname kleiner is dan de productie kan het overschot gebruikt worden om waterstof te maken. In feite wordt het stroomoverschot zo opgeslagen.

Hyport zou een een capaciteit van driehonderd megawatt moeten krijgen, waarmee dit het grootste concrete project in de Benelux tot nu toe is. De initiatiefnemers doen overigens geen uitspraken over de hoogte van de investeringen of de kostprijs van de te produceren waterstof. Daar moet tegen het einde van jaar meer duidelijkheid over zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement