De CO2-uitstoot in de haven is daardoor voor het eerst sinds 2016 weer gestegen. Deze twee kolencentrales op de Maasvlakte stootten samen 2,4 megaton meer dan in 2020. Dat is een plus van 80%. Een van de kolencentrales was in 2020 uit productie en is in 2021 opnieuw gaan draaien. De andere kolencentrale voerde de productie in 2021 met bijna 20% vanwege de hoge stroomprijs. Dat de totale CO2-toename uitkomt op 1 megaton is omdat de gascentrales 40% minder uitstoot hadden.

De haven verwacht dat de toename in de uitstoot tijdelijk is en dat de komende jaren weer een daling te zien zal zijn. Dat zou moeten lukken door middel van de projecten om de haven schoner te maken. Ook mogen de kolencentrales vanaf dit jaar tot en met 2024 op niet meer dan 35 procent van de capaciteit draaien.

De haven van Rotterdam is bezig met projecten voor onder meer de afvang en opslag van CO2, elektrificatie, waterstof en de productie van schone brandstoffen. Die moeten samen een vermindering van de uitstoot van in totaal 23 megaton CO2 in en buiten de haven bewerkstelligen. Die hoeveelheid staat voor 35 procent van de totale vermindering van de CO2-uitstoot van Nederland in 2030, laat de haven weten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement