Air Liquide is initiatiefnemer van HyTrucks, een project dat binnen drie jaar zo’n duizend waterstoftrucks van ruim vijftig transporteurs op de weg brengt in de driehoek Rotterdam-Antwerpen-Duisburg.

‘De grootste bottleneck is de beperkte beschikbaarheid aan waterstoftrucks. Die worden nu nog met de hand gemaakt, er is nog geen massaproductie. Ook zijn er wereldwijd uitdagingen wat betreft de beschikbaarheid aan onderdelen voor de brandstofcel, maar dat wordt opgelost’, weet Luijten.

Cash cow

‘De truckfabrikanten zijn bezig met waterstoftechnologie, maar dat is vooral nog een pre-marktfase waarin testen voorop staat. De dieselmotor is nog altijd een cash cow, het is moeilijk daar afscheid van te nemen. Fabrikanten worden gelukkig gestimuleerd door de wetgeving om de overstap naar schonere en zero-emissie-voertuigen te maken. Die duizend trucks gaan we halen, en daarvoor hebben we al wel commitments van de fabrikanten.’

Hoewel de transportsector op dit moment grote stappen maakt op het gebied van batterij-elektrisch, wordt waterstof volgens Luijten een belangrijke energiebron. ‘Wat je kunt elektrificeren, moet je elektrificeren. Personenauto’s of trucks voor in de stad zijn beter met een batterij, dat is efficiënter. Maar bij heavy duty-toepassingen heb je grote vermogens nodig. Snelladen kan het stroomnetwerk niet aan bij grote aantallen. Het waterstofsysteem is dus complementair aan de batterijtruck.’

‘Een moderne waterstoftruck gaat zo’n achthonderd kilometer rijden. Het grote voordeel is dat je het elektriciteitsnet niet nodig hebt om te tanken. Bovendien is de logistiek heel strak ingeregeld, vervoerders willen niet wachten op een plek bij de laadpaal.’

Aardgas

Air Liquide heeft al veel ervaring in het leveren van waterstof voor raffinaderijen en de chemische- en glasindustrie. Die waterstof wordt nu nog op de klassieke manier gemaakt, op basis van aardgas. ‘Dat gaan we verblauwen, waarbij de CO2 wordt afgevangen en opgeslagen via onder meer Porthos in Rotterdam en het Antwerpse project Antwerp@C. Ook investeren we in elektrolysers voor de productie van groene waterstof, bijvoorbeeld in Terneuzen. De investeringsbeslissing wordt hopelijk snel genomen, we wachten nog op de uitslag van de subsidieaanvraag.’

Air Liquide beschikt over een kleine duizend kilometer aan waterstofpijpleidingen in de Benelux, bestemd voor de huidige klanten. Luijten: ‘De groene waterstof gaan we bijvoeden op het bestaande netwerk, daardoor kan alles direct geabsorbeerd worden. We hebben al afnemers. Met name de waterstof naar de industrie gaan we verblauwen, we verwachten dat de groene waterstof vooral door de mobiliteit gebruikt gaat worden.’

Toch is opschaling daarbij een grote uitdaging, verwacht Luijten. ‘In 2018 hebben we de toenmalig grootste elektrolyser gebouwd van 1,25 MW in Denemarken. Afgelopen jaar hebben we er een van 20 MW opgeleverd in Canada. Die behoorden allebei op dat moment tot de grootste in de markt. Nu bouwen we samen met Siemens Energy al een elektrolyser van 3GW output per jaar. Die moet klaar zijn in 2025, een mega-stap.’

Blauwe variant

Volgens Luijten neemt de weerstand tegen de blauwe variant steeds meer af. ‘Iedereen realiseert zich dat groene waterstof op grote schaal nu nog niet haalbaar is. De wereldwijde capaciteit om elektrolysers te bouwen was vorig jaar 1 GW. Nu praten we over honderden GW’s in de wereld die moeten worden gebouwd. Het is daarbij belangrijk dat we elektrolysers bouwen met materialen die wereldwijd goed beschikbaar zijn, want de kosten moeten omlaag.’

Dit is deel 4/9 in een serie interviews over de rol die Nederlandse en Vlaamse havens spelen in de energietransitie. Meer weten? Kom naar de Vlaams-Nederlandse Havendag op 30 juni 2022 in Rotterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement