Containerrederij MSC wordt grootaandeelhouder van HHLA

49,9%

Containerrederij MSC wil een belang van 49,9% kopen van terminalbedrijf HHLA in de Hamburgse haven en biedt 16,75 euro per aandeel. De stad Hamburg, grootaandeelhouder van HHLA, is akkoord met het bod. HHLA verwacht door op te trekken met MSC ongeveer 1 miljoen teu per jaar meer te kunnen verwerken.

Björn Wylezich, Shutterstock

MSC en de stad Hamburg zijn een deal overeengekomen waarin MSC-dochterbedrijf Port of Hamburg een bod doet van 16,75 euro per aandeel om alle klasse A-aandelen in HHLA te verwerven. De deelname van MSC in HHLA moet aanzienlijk meer vracht naar Hamburg gaan brengen, naar opgave van de partijen gaat het om ongeveer 1 miljoen teu per jaar. HHLA verwerkte vorig jaar 6,4 miljoen teu.

Of de overname daadwerkelijk doorgang vindt, hangt nog af van de verlening van de mededingingsrechtelijke en andere regelgevende goedkeuringen en van de goedkeuring door het federale deelstaatparlement van Hamburg.

De stad Hamburg is nu de grootste aandeelhouder van HHLA. Het havenbedrijf beheert containerterminals, ro-rofaciliteiten en een bulkterminal in de haven van Hamburg. Na de overname heeft de stad 50,1% van de aandelen in handen, MSC heeft dan 49,9% van het aandelenkapitaal in handen. Voor MSC moet Hamburg een centraal knooppunt moet worden in het netwerk op het gebied van scheepvaart en intermodaal transport.

Wereldwijde concurrentiestrijd

De Hamburgse senator voor economische zaken Melanie Leonhard wees er tijdens de persconferentie rond de overname op dat HHLA zich als gemeentelijk bedrijf niet langer staande kan houden in de wereldwijde concurrentiestrijd. ‘MSC is een sterke partner die Hamburg extra lading heeft beloofd en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden in de haven biedt.’

MSC gaat op holdingniveau in HHLA investeren. De bestaande minderheidsbelangen van Hapag-Lloyd en Cosco in enkele individuele HHLA-terminals zouden niet worden beïnvloed door de deal.

Na de aankondiging van de toetreding van rederij MSC tot de Hamburgse havenexploitant, steeg de waarde van HHLA-aandelen op de beurs van Frankfurt met 42,8%. Dinsdag sloten de aandelen HHLA op 11,54 euro. De marktwaarde van HHLA bedraagt daarmee circa 840 miljoen euro, rekent de Duitse krant Frankfurter Algemeine uit.

Ook logistiek ondernemer Klaus-Michael Kühne toonde onlangs zijn interesse in Hamburg. Hij wilde HHLA graag overnemen in samenwerking met containerrederij Hapag-Lloyd. Kühne gaf aan bereid te zijn ongeveer een half miljard euro uit te geven voor een meerderheidsbelang in HHLA en te willen investeren in modernisering van de faciliteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Containerrederij MSC wordt grootaandeelhouder van HHLA | NT

Containerrederij MSC wordt grootaandeelhouder van HHLA

49,9%

Containerrederij MSC wil een belang van 49,9% kopen van terminalbedrijf HHLA in de Hamburgse haven en biedt 16,75 euro per aandeel. De stad Hamburg, grootaandeelhouder van HHLA, is akkoord met het bod. HHLA verwacht door op te trekken met MSC ongeveer 1 miljoen teu per jaar meer te kunnen verwerken.

Björn Wylezich, Shutterstock

MSC en de stad Hamburg zijn een deal overeengekomen waarin MSC-dochterbedrijf Port of Hamburg een bod doet van 16,75 euro per aandeel om alle klasse A-aandelen in HHLA te verwerven. De deelname van MSC in HHLA moet aanzienlijk meer vracht naar Hamburg gaan brengen, naar opgave van de partijen gaat het om ongeveer 1 miljoen teu per jaar. HHLA verwerkte vorig jaar 6,4 miljoen teu.

Of de overname daadwerkelijk doorgang vindt, hangt nog af van de verlening van de mededingingsrechtelijke en andere regelgevende goedkeuringen en van de goedkeuring door het federale deelstaatparlement van Hamburg.

De stad Hamburg is nu de grootste aandeelhouder van HHLA. Het havenbedrijf beheert containerterminals, ro-rofaciliteiten en een bulkterminal in de haven van Hamburg. Na de overname heeft de stad 50,1% van de aandelen in handen, MSC heeft dan 49,9% van het aandelenkapitaal in handen. Voor MSC moet Hamburg een centraal knooppunt moet worden in het netwerk op het gebied van scheepvaart en intermodaal transport.

Wereldwijde concurrentiestrijd

De Hamburgse senator voor economische zaken Melanie Leonhard wees er tijdens de persconferentie rond de overname op dat HHLA zich als gemeentelijk bedrijf niet langer staande kan houden in de wereldwijde concurrentiestrijd. ‘MSC is een sterke partner die Hamburg extra lading heeft beloofd en nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden in de haven biedt.’

MSC gaat op holdingniveau in HHLA investeren. De bestaande minderheidsbelangen van Hapag-Lloyd en Cosco in enkele individuele HHLA-terminals zouden niet worden beïnvloed door de deal.

Na de aankondiging van de toetreding van rederij MSC tot de Hamburgse havenexploitant, steeg de waarde van HHLA-aandelen op de beurs van Frankfurt met 42,8%. Dinsdag sloten de aandelen HHLA op 11,54 euro. De marktwaarde van HHLA bedraagt daarmee circa 840 miljoen euro, rekent de Duitse krant Frankfurter Algemeine uit.

Ook logistiek ondernemer Klaus-Michael Kühne toonde onlangs zijn interesse in Hamburg. Hij wilde HHLA graag overnemen in samenwerking met containerrederij Hapag-Lloyd. Kühne gaf aan bereid te zijn ongeveer een half miljard euro uit te geven voor een meerderheidsbelang in HHLA en te willen investeren in modernisering van de faciliteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement