Eerste bedrijven goedgekeurd voor biometrische beveiliging Belgische havens

Alfapass en NineID

De bedrijven Alfapass en NineID zijn als eerste bedrijven erkend voor het verwerken van biometrische gegevens in de Belgische havens. Ze gebruiken bijvoorbeeld vingerafdrukken om toegang te verlenen tot haventerreinen, netwerk- en informaticasystemen en het opstarten van machines.

Luchtfoto haven Antwerpen_Bron Port of Antwerp
Foto: Port of Antwerp

Alfapass en NineID doorliepen hiervoor een controle door het directoraat-generaal (DG) Scheepvaart en het Centrum voor Cyberbeveiliging. Biometrische toegangscontrole wordt volgens federaal minister van justitie Paul Van Tigchelt een belangrijk nieuw wapen in de strijd tegen drugssmokkel. De wetgeving hierover, in de wet maritieme beveiliging, is sinds 1 januari van kracht.

Het was meteen de eerste Belgische wet rond de verwerking van biometrische gegevens. De wet bepaalt welke bedrijven biometrische gegevens mogen gebruiken en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen zodat de privacy gegarandeerd is. Zo mogen biometrische gegevens nooit centraal of ongecodeerd worden opgeslagen, om te vermijden dat een hacker die informatie zou kunnen stelen.

Badges en codes

Tot nog toe controleren havenfaciliteiten met toegangsbadges en toegangscodes wie hun terreinen mag betreden. Volgens de minister is dit systeem makkelijk te misbruiken indien er geen biometrische verificatie is. Badges kunnen verloren raken, gestolen of doorgegeven worden.

‘In tegenstelling tot bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, is die van Antwerpen veel moeilijker te beveiligen, vanwege haar open karakter met veel toegangswegen’, legt Van Tigchelt uit. ‘De wet maritieme beveiliging voorziet verder ook in onder meer een betere perimeterbeveiliging met meer en beter hekwerk en camera’s.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Eerste bedrijven goedgekeurd voor biometrische beveiliging Belgische havens | NT

Eerste bedrijven goedgekeurd voor biometrische beveiliging Belgische havens

Alfapass en NineID

De bedrijven Alfapass en NineID zijn als eerste bedrijven erkend voor het verwerken van biometrische gegevens in de Belgische havens. Ze gebruiken bijvoorbeeld vingerafdrukken om toegang te verlenen tot haventerreinen, netwerk- en informaticasystemen en het opstarten van machines.

Luchtfoto haven Antwerpen_Bron Port of Antwerp
Foto: Port of Antwerp

Alfapass en NineID doorliepen hiervoor een controle door het directoraat-generaal (DG) Scheepvaart en het Centrum voor Cyberbeveiliging. Biometrische toegangscontrole wordt volgens federaal minister van justitie Paul Van Tigchelt een belangrijk nieuw wapen in de strijd tegen drugssmokkel. De wetgeving hierover, in de wet maritieme beveiliging, is sinds 1 januari van kracht.

Het was meteen de eerste Belgische wet rond de verwerking van biometrische gegevens. De wet bepaalt welke bedrijven biometrische gegevens mogen gebruiken en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen zodat de privacy gegarandeerd is. Zo mogen biometrische gegevens nooit centraal of ongecodeerd worden opgeslagen, om te vermijden dat een hacker die informatie zou kunnen stelen.

Badges en codes

Tot nog toe controleren havenfaciliteiten met toegangsbadges en toegangscodes wie hun terreinen mag betreden. Volgens de minister is dit systeem makkelijk te misbruiken indien er geen biometrische verificatie is. Badges kunnen verloren raken, gestolen of doorgegeven worden.

‘In tegenstelling tot bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, is die van Antwerpen veel moeilijker te beveiligen, vanwege haar open karakter met veel toegangswegen’, legt Van Tigchelt uit. ‘De wet maritieme beveiliging voorziet verder ook in onder meer een betere perimeterbeveiliging met meer en beter hekwerk en camera’s.’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement