Het grootste deel van die afschrijving betreft de afwaardering van containerschepen en droge lading schepen. Daarop wordt respectievelijk 963 miljoen en 819 miljoen dollar afgeschreven. In beide gevallen is dat het gevolg van de enorme overcapaciteit in die markten. Ook schrijft NYK een kleine 100 miljoen af op vrachtvliegtuigen.

De onvoorziene afwaardering komt door een langzamer dan verwacht herstel van zowel de container- als bulkmarkt. ‘Hoewel verwacht wordt dat de containermarkt herstelt in de eerste helft van het fiscale jaar dat eindigt op 31 maart 2017, hebben de belangrijke marktindicatoren nog niet de geanticipeerde niveaus bereikt’, schrijft NYK in een een toelichting. In de bulkmarkt hebben een toegenomen sloop van schepen en een stop op het bestellen van nieuwe schepen ervoor gezorgd dat de markt weer langzaam aantrekt, maar dat herstel gaat ‘langzamer dan verwacht’.

De afschrijving op de vrachtvliegtuigen is te wijten aan de verkoop van drie vliegtuigen waarop verlies is gemaakt en waardecorrecties van een aantal verlieslatende nog in dienst zijnde voertuigen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement