Het 32-jaar oude fregat ‘HMS Argyll’ was op weg naar Plymouth na een negen maanden lange missie in het Verre Oosten, toen het een mayday-oproep van de ‘Grande America’ binnenkreeg. Het schip lag zo’n 150 mijl ten zuidwesten van de stad Brest voor de kust en de bemanning zag zich genoodzaakt het schip te verlaten. De ‘HMS Argyll’ zette daarop koers naar het schip om de bemanning te hulp te schieten.

Samengepropt

De reddingsactie werd bemoeilijkt door het slechte weer. Ter plaatse trof de marine de 27-koppige bemanning samengepropt in een reddingsboot aan, die door de klap op het water schade had opgelopen en niet meer kon varen.

Tekst loopt door onder foto’s

bron: Marine Nationale bron: Marine Nationale

‘De condities waren verschrikkelijk’, zegt commandant Dave Tetchner. ‘De schepen maakten dertig graden slagzij waardoor het extreem moeilijk was om de zeevarenden veilig aan boord te krijgen.’ De marine liet een eigen reddingsboot te water, waarmee de reddingsboot van de ‘Grande America’ tegen de romp van het fregat werd aangedrukt, terwijl mariniers de zeevarenden met touwen omhoog aan boord trokken.

Geen van de 27 bemanningsleden had levensbedreigende verwondingen opgelopen, maar ze waren wel in shock door de gebeurtenis. ‘Het was echt naar voor hen’, zegt commandant Tetchner. ‘Ze hadden een brand bestreden in hele slechte weersomstandigheden en allemaal rook ingeademd. Vervolgens begaf hun reddingsboot het en dreven ze rond als een kurk in een badkuip.’

Tekst loopt door onder foto’s


De ‘Grande America’ was nog steeds aan het branden toen de bemanning het schip verliet. ‘Je ziet elke dag zulke schepen op zee als je rond de wereld vaart, maar wat je niet vaak ziet is een schip dat zo in brand staat. Het was een vreselijk gezicht’, zegt Tetcher.

Het sleepvaartuig ‘Abeille Bourbon’ van de Franse kustwacht is maandag uitgerukt om het op drift geraakte schip te zekeren en de brand te blussen. Maandagavond stond het schip nog steeds in brand.

Omstandigheden

De hoofdverantwoordelijk officier van de ‘HMS Argyll’ Toby Shaughnessy zegt ontzettend trots op zijn bemanning te zijn. ‘Dit was zonder twijfel bijna verkeerd afgelopen. De omstandigheden waren op de limiet van waarin een reddingsactie kan worden uitgevoerd. Het was een geweldige team-inspanning met een succesvol resultaat: iedereen is gered.’

Videobeelden van de reddingsactie:

Bron foto’s en video: Royal Navy en Marine Nationale

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement