Bonden botsen met Van Oord over verlofregeling zeevarenden

cao-conflict

Vakbonden FNV Waterbouw en CNV liggen in de clinch met de directie van familiebedrijf Van Oord over de herziening van arbeidsvoorwaarden van de werknemers op de schepen.

De maritieme aannemer onderhandelt daarover al geruime tijd met bonden, maar nu is een aantal voorstellen hen in het verkeerde keelgat geschoten. De bonden zeggen dat Van Oord geen tegenspraak van werknemers of hun vertegenwoordigers duldt en eenzijdig verslechteringen doordrukt. Hat gaat om ongeveer zeshonderd zeevarenden.

Het draait daarbij vooral om vrije dagen. Zo zou een vrije ‘recreatiedag’ worden afgeschaft. Werknemers hebben daar nu nog recht op als ze zes weken achter elkaar in het buitenland in touw zijn geweest, ‘om aan wal even bij te tanken’.

Verder zou Van Oord niet-opgenomen vrije dagen aan het einde van het jaar willen uitbetalen in plaats van ze door te schuiven en zou het bedrijf verlofdagen aan willen wijzen als er te weinig werk is.

Petitie

De bonden hebben de bedrijfsleiding een petitie aangeboden, waarin alle grieven op een rijtje zijn gezet. Twee managers, die volgens de bonden de de honneurs voor directeur-eigenaar Pieter van Oord waarnamen, hebben gezegd de boodschap van de bemanningsleden te gaan bestuderen en binnenkort een reactie aan de bonden te zullen geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement

Bonden botsen met Van Oord over verlofregeling zeevarenden | NT

Bonden botsen met Van Oord over verlofregeling zeevarenden

cao-conflict

Vakbonden FNV Waterbouw en CNV liggen in de clinch met de directie van familiebedrijf Van Oord over de herziening van arbeidsvoorwaarden van de werknemers op de schepen.

De maritieme aannemer onderhandelt daarover al geruime tijd met bonden, maar nu is een aantal voorstellen hen in het verkeerde keelgat geschoten. De bonden zeggen dat Van Oord geen tegenspraak van werknemers of hun vertegenwoordigers duldt en eenzijdig verslechteringen doordrukt. Hat gaat om ongeveer zeshonderd zeevarenden.

Het draait daarbij vooral om vrije dagen. Zo zou een vrije ‘recreatiedag’ worden afgeschaft. Werknemers hebben daar nu nog recht op als ze zes weken achter elkaar in het buitenland in touw zijn geweest, ‘om aan wal even bij te tanken’.

Verder zou Van Oord niet-opgenomen vrije dagen aan het einde van het jaar willen uitbetalen in plaats van ze door te schuiven en zou het bedrijf verlofdagen aan willen wijzen als er te weinig werk is.

Petitie

De bonden hebben de bedrijfsleiding een petitie aangeboden, waarin alle grieven op een rijtje zijn gezet. Twee managers, die volgens de bonden de de honneurs voor directeur-eigenaar Pieter van Oord waarnamen, hebben gezegd de boodschap van de bemanningsleden te gaan bestuderen en binnenkort een reactie aan de bonden te zullen geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement