Het bedrijf van de zelfbouwmeubelen heeft dat verteld tegen de Zweedse krant Svenska Dagbladet. Niet alleen ondervindt Ikea zoals zovele verladers last van de structureel geworden congestie in de containerhavens, het bedrijf was ook een van de gedupeerden van de ‘Ever Given’-blokkade dit voorjaar. Het Zweedse concern had op dat moment 110 containers op schepen in het Suezkanaal staan.

Multipurpose-schepen

Welke schepen Ikea nu precies zelf chartert, is niet bekend. Eerder dit jaar huurde een Duitse inkooporganisatie voor retailbedrijven, Xstaff, een containerschip van CU Lines van 2700 teu om containers snel vanuit China naar Europa te halen, maar bijvoorbeeld de Deense expediteur DSV charterde multipurpose-schepen om die tijdelijk voor containervervoer te gebruiken.

De Amerikaanse retailreus Walmart besloot afgelopen maand eveneens om zelf vrachtschepen te charteren. Home Depot en Dollar Tree, respectievelijk Amerikaanse equivalenten van Gamma en Xenos/Big Bazar, namen de stap eerder ook.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding