In december was het door Sea-Intelligence berekende betrouwbaarheidspercentage nog gestegen tot 56,6%. Ook nog geen resultaat om apetrots op te zijn, vergeleken met bijvoorbeeld de 78% uit het precorona-jaar 2019, maar het was al wel een flinke verbetering vergeleken met de hoogtijdagen van de corona-containerboom, toen een grote marktvraag en congestieproblematiek ertoe leidden dat amper één op de drie containerschepen nog maar op tijd voer.

Vergeleken met die grofweg 30% betrouwbaarheid van een jaar geleden is de 52,6% van januari dus nog wel steeds een aanzienlijke verbetering. Goed nieuws voor de klanten is ook, dat de gemiddelde vertraging van de containerschepen in januari wel verder is verbeterd, ook ten opzichte van december. Die gemiddelde vertraging kwam in januari uit op ruim vijf dagen: 5,25 dagen. In december was dat 5,5 dagen.

Rouwig

Sea-Intelligence waagt zich niet aan het noemen van mogelijke oorzaken voor de verslechtering van de schemabetrouwbaarheid in januari. Vraag is ook, in hoeverre de containerrederijen zelf rouwig zullen zijn om de wat verminderde punctualiteit. Het Britse bureau Transport Intelligence merkte woensdag nog op dat juist het oplossen van de congestie en de verbeterde doorstroming in de containerlijnvaart in de voorgaande maanden waarschijnlijk hebben veroorzaakt dat de strategie van de rederijen om met ‘blank sailings’ ad-hoc schepen uit de vaart te nemen ‘niet effectief’ is gebleken om een halt toe te roepen aan de al maanden durende daling van de containertarieven.

Marktleiders en 2M-partners Maersk en MSC voerden in januari de betrouwbaarheidsranglijst aan met respectievelijk 58,3% en 57,7%, al betekende dat met name voor MSC, dat in december met 63,3% nog het beste jongetje van de klas was, een aanzienlijke achteruitgang.

Behalve de grote twee wisten in januari verder alleen nog CMA CGM, Hapag-Lloyd en Maersk-dochter Hamburg Süd boven de 50% punctualiteit te blijven. In december was dat nog vrijwel alle grote reders gelukt. Rodelantaarndrager in januari was ZIM met een betrouwbaarheid van 41%.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een abonnement af

Start abonnement